lördag 30 juni 2012

Aaahh...

Efter FitnessCampet var vi på kalas hos farmor och farfar och åt smörgåstårta och tårta så det stod härliga till. Efter kalaset var vi hemma och vände och har nu checkat in hos goa vänner. Vi har blivit bjudna på Mojito och grillbuffé som nästan var LCHF. Men dagsfärsk egenplockad nypotatis med egenodlad ruccola, direktimporterad Parmesan och smör går liksom inte att motstå... Tror vi stannar här på deras balkong och dricker vin några timmar till =) Det vankas dessutom jordgubbar till efterrätt!!

Då kör vi igen!

Nu är det dags för FitnessCamp, tjoho! Strålande solsken idag igen, underbart!

Förresten, ser ni min ådra? Mina biceps har minskat i storlek nu när jag inte styrketränat, men min lilla ådra är till min stora glädje kvar (tönt, jag vet)!


Och jaaaa, vi tvättade i veckan och har inte orkat städa undan...

fredag 29 juni 2012

Heeelg!

Äntligen fredag och helgen inleds på bästa sätt - AW med fina J med Sangria och tapas! Skål!

torsdag 28 juni 2012

Gött pass!

Och gött blev det minsann! Det var ett helt galet pass, det var sista torsdagen för säsongen så PT-Therese körde verkligen extra hårt med oss. Jag kommer inte ihåg ordningen på allt, men det blev en lång uppvärmning med löpning, indianhopp, burpees, höga upphopp (knäna mot bröstet) och lite annat smått och gott som avslutades med ruscher i backe. Vi hann också med parträning i form av att försöka toucha den andres axlar/knän, att med axel mot axel försöka pressa sin partner bakåt, springa med partner i famnen, springa och göra knäböj med partner på ryggen, gå skottkärra med armhävningar, göra jägarvila rygg mot rygg och situps med benen fastkilade i varandra. Värst styrkemässigt idag var en sjuk statisk övning för rumpan. Vi stod i par och höll i varandras armar för balansens skull och skulle sen lyfta ett ben rakt utåt/bakåt, så högt det gick och hålla stilla. Therese gick omkring och drog upp benen på oss om de inte var tillräckligt högt, och efteråt kändes det som jag hade typ kramp! Vi körde också en konditionsdel till med 8 sek-ruscher och ännu fler ruscher i backe. Vi avslutade med ett helt gäng galna magövningar och så plankan såklart. Hur långt passet var? En timme! Låter det intensivt? - Det var det!! Blir spännande att se hur kroppen känns imorgon, och spännande att uppleva måndagsfinal och lördagsfinal nästa vecka, hur ska detta toppas?

Då kör vi!

Strålande solsken och en Tove på strålande humör, detta kan ju bara bli gött! Nu köttar vi FitnessCamp!!!

tisdag 26 juni 2012

Det där med fika

Det där med fika är ett hett ämne såhär i sommartider och Anna Hallén har skrivit ett klokt inlägg om det här. Idag har jag nekat fika två gånger. Tilläggas bör kanske att jag tackade ja till fika igår, det var en ljuvlig hembakad kladdig chokladmuffin med glasyr och daim som jag bara inte kunde motstå, och den var fantastiskt god så det är ett val jag inte ångrar. Men det är just det. Vad man äter och när man äter det är ett val man gör, ett val man gör helt själv som ingen ska lägga sig i. Men socker och fika är så socialt accepterat här i Sverige att man anses osund om man inte "unnar" sig det. Eller så tycker folk att det är jobbigt när någon avstår för då känner de sig sämre i jämförelse. Förmodligen är det en blandning av dessa två som gör att det blir sånt himla tjat när man väljer att inte ta en kaka. Troligtvis är det mer okej om man är överviktig, men är man normalviktig som jag får man kommentarer som att man "måste" unna sig, "du springer bort det ikväll" och liknande och det är så vansinnigt tröttsamt. Det kan ju finnas andra anledningar än vikten till att man väljer bort socker och vetemjöl. Till exempel att det får ens mage att svullna upp som om man man vore gravid i åtminstone 6e månaden (utan överdrift), vilket inte är så skönt och att den sen gör ont halva dagen efteråt. Eller att det gör en pigg i ungefär 5 minuter men att man sen får sånt blodsockerfall att man skulle kunna sitta och somna vilket inte är så kul om man befinner sig på jobbet. Eller att det triggar ett sötsug som man sen får kämpa mot i flera dagar innan det gått över. Eller att man är ganska fast övertygad om att kolhydrater i stor mängd är orsaken till många av dagens välfärdssjukdomar och att man vill göra bra val för sin hälsas skull. Eller att man helt enkelt inte är sugen. Oavsett vad som är anledningen så känns det helt sjukt att andra försöker tvinga i en socker.

Första fallet idag var på lunchen. Dagens lunch var "fisksoppa och dessert". Bara det tycker jag är galet. Det är väl en sak om det finns sötsaker att köpa i lunchrestaurangen, men det ska väl rimligtvis inte ingå i dagens lunch? Sen var det dags för teammöte och chefen hade köpt fika till oss. Jag sa att jag inte skulle ha, och fick till svar "klart du ska ha, det är standard" och räcktes en tallrik som jag då skickade vidare. De flesta sa ingenting om det, men en kollega tyckte tydligen det var trevligt att resten av mötet fortsätta tjata om den överblivna kakan, att den var min och att jag skulle ta hem den. Jag överdriver inte om jag säger att han återkom till det 5 gånger under mötets gång. Samma kollega har för övrigt sagt att man blir trög av LCHF för att hjärnan behöver kolhydrater och att man blir åderförkalkad av det. Jag tänker inte ge mig in på mina motargument nu och jag tror ni känner till dem själva, men hans enda svar var "Var har du läst det då?". Suck.

Jag kanske låter som en dryg jävel nu men ni ska veta att jag aldrig påpekar vad någon annan äter, däremot verkar det vara okej att tycka både det ena och det andra om vad jag äter och inte äter. Jag låter dessutom det mesta passera och undviker de flesta diskussioner, men vissa saker är bara för dumma för att jag ska kunna låta bli att kommentera dem. Jag antar att en del som läser här råkat ut för liknande saker, dela gärna med er av era bästa tips på hur man kan bemöta sånt här! Och avslutningsvis vill jag säga: Stå på er och fortsätt gör de val ni mår bäst av!

Katastrof

Man kan ju tro att jag sitter här på tåget utsövd och pigg som en lärka, men så är inte fallet. Jag brukar inte ha problem med sömn utan somnar vanligtvis på två röda och sover sen som en klubbad säl tills klockan ringer. Det gjorde jag inte i natt... Klockan ringer 6, och jag vaknade halv 4 och tjugo över 5... Däremellan blev det inte så mycket riktig sömn utan jag låg mest och vred mig. Suck. Jag är så trött på att vara såhär trött. Men skam den som ger sig, ikväll satsar jag på att släcka lampan ännu tidigare!

måndag 25 juni 2012

Tillbaka i verkligheten

Efter en löjligt härlig helg är jag nu tillbaka i verkligheten och har avverkat den första av de tio dagarna som återstår innan det äntligen är dags för semester. Jag är väldigt ny på jobbet eftersom jag började i ett nytt konsultuppdrag i torsdags, och jag skulle ljuga om jag påstod att motivationen är på topp. Men jag kämpar på även om dagen idag var lite av en kraschlandning från allt det mysiga i helgen. När man umgås så nära med så många man tycker så mycket om en hel långhelg, i så avslappnande natur, blir det lite tomt och tråkigt att komma igen. Jag hade helt enkelt en pissdag på jobbet och ville bara att semestern skulle starta. Nu.

Efter jobbet var det dags för FitnessCamp i regn och det var jag väl inte direkt sugen på heller, men oj vad gött det var och vilken vändning mitt humör fick! Vi tränar i en park där det finns en teater i sten, med både små och stora trappsteg. Den är väldigt populär för diverse motionärer (Linus Thörnblad var där för någon vecka sedan!) och idag var både vårt FitnessCamp och ett annat stort gäng där. Det var en magisk känsla att se 30-40 personer som trotsade regnet och frivilligt sprang och hoppade upp och ner för en väldig massa trappor. Något annat som är magiskt är känslan av att vara en grupp människor som alla kämpar tillsammans med sina förutsättningar. När man t ex gör plankan eller någon annan statisk övning och det enda man hör är ljud av människor som kämpar asset av sig får jag nån slags träningsreligiös uppenbarelse. Det är så häftigt hur mycket man kan åstadkomma, och hur bra man kan må av träning. Efter kvällens pass är jag betydligt mer pepp på livet än innan, och längtar till nästa pass som går av stapeln på torsdag.

För att jag ska stå ut fram tills semestern börjar måste, måste, måste jag få ordning på sömnen. Det håller inte att utöver allt annat dessutom vara helt utmattad av sömnbrist. Jag och sambon har diskuterat mina fallgropar och gjort upp en plan för hur vi ska undvika dem. Att ligga med datorn i sängen är inte en del av planen så nu ska jag stänga ner, minst en timme tidigare än vanligt.

Gonatt på er ni fina som tittar in här fastän jag är så tråkig och opepp för tillfället, I´ll be back - I promise! ♥

lördag 23 juni 2012

Magiskt

Jag får väl sluta tjata, men jag har det så bra, och det var så välbehövligt. Skåne i all ära, men Småland har nåt visst med skog, sjöar och trähus. Bara två veckor till semester nu, är väldigt sugen på att hitta en liten stuga nånstans där jag kan sitta och blicka ut över havet eller en liten sjö...

Corn hole

Hetaste sommarspelet. Kom ihåg var ni hörde det först.

Btw. Jag vill aldrig åka hem. Det finns inget bättre än att omges av sina bästa vänner 24/7. Luvluv.


Svampjakt

Tjejerna letar svamp medan killarna kickar boll. Könsstereotypa? Vi? Aldrig! =) Inget napp än men det är mysigt att traska i skogen och jag är glad att vara lite äldre och lite tråkigare, dvs inte däckad av bakfylla. Hoppas ni har en skön midsommardag!

fredag 22 juni 2012

Svensk sommar!

Ska man sitta inne för att det "kommer en droppe då och då" (läs: regnar ganska ordentligt)? Näääää!

Glad midsommar!!

Glad midsommar på er! Här har vi haft strålande sol hela dagen! Nu är det mulet så tids nog blir det väl regn, men hoppet lever att kunna sitta ute och äta. Ha nu en underbar kväll, oavsett väder! =)

Världsklass

Jag kapitulerar. Ett ord: Världsklass. Hembakt Budapeststubbe och kaffe. I solsken. Med vår början till midsommarstång i bakgrunden.

4e omgången av Annies plankutmaning är dessutom precis avklarad, så lite extra gott med tårta då =)

Soool!

Jag har hört att det regnar i Skåne, så tråkigt för er =) Här är det sol, så himla skönt! Enligt prognosen ska det regna ikväll men tills dess njuter jag allt vad jag kan!

God morgon!

Jag tänker inte vara så kinkig med vad jag äter här (det vankas bl a hemlagad budapeststubbe!) men jag vill gärna starta dagen med en bra frukost. Annars blir jag bara trött, svullen och hungrig, och jag börjar hellre dagen smal, mätt och pigg =) Idag blev det favoritfrukost: lättkesella utblandad med vispgrädde, vaniljpulver och hallon, toppad med rostade hasselnötter (ICA säljer färdigrostade och skalade!). Till det en kopp kaffe med grädde och till "efterrätt" en ost- och skinkrulle med skinkost. Najs! Nu ska jag ut i solen medan det varar!

Vad tror ni?

Jag vet inte, tror ni vi kommer klara oss på den här maten? Sjukt. Egentligen handlade vi bara så att det skulle räcka idag, så vi skulle slippa lägga tid på att handla precis när vi kom. Men jag vet inte, som det känns nu känns det inte så troligt att vi ska behöva komplettera, för detta är långt från all mat vi har. Det finns en kyl i den andra stugan, och så är det allt som inte behöver vara kallt, och så ansluter 2 par till idag med ännu mer mat...

torsdag 21 juni 2012

Lycka <3

Man borde göra sånt här oftare... Det är extremt avslappnande att vara ute i naturen, borta från vardagen och tillsammans med alla sina bästa vänner. Jag tvingar mig själv att gå långsammare, ta djupa andetag och njuta av ljudet av glada vänners skratt. Fattar ni hur mycket jag behövde detta just nu??

Aaahh...

Nu är vi på plats i de småländska skogarna. Vansinnigt mycket mat är inpackad i kylen, en LCHF-sockerkaka står i ugnen och folk kickar lite boll, dricker öl och njuter av sjöutsikten (och viftar bort mygg). Synd att klaga känner jag.

Tröttare än tröttast

Nu är första dagen på mitt nya uppdrag avklarad! Gårdagens tidiga morgon och sömnbristen från den tog fullkomligt knäcken på mig och jag har varit helt slut idag. Har tappat räkningen på hur mycket kaffe jag druckit, jag som i vanliga fall håller mig till en kopp per dag. Att sitta i möten, läsa dokument och diskutera tekniska detaljer för områden som är helt nya för mig var inte optimalt en dag som denna kan man konstatera. Men nu är det över och det känns okej. Lokalerna är väldigt fina och trevliga till skillnad från de tidigare, kollegorna verkar trevliga och jag tror att jag har bra förutsättningar att göra ett bra jobb här. Jag hade fortfarande hellre varit kvar i mitt förra uppdrag med världsbästa kollegorna, men nu blir det ju inte så så det är bara att gilla läget. Det blir nog bra så småningom.
 
Det ska hur som helst bli riktigt skönt med långhelg! Jag blir förhoppningsvis upphämtad ganska snart, vi är 16 pers som hyrt hus och stuga i Småland, så det blir firande, lekar och massor av mys fram tills på söndag! Underbart. Innan dess väntar ca 3 h i bil, jag misstänker att jag kommer sova som en stock och är därför glad att vi ska samåka med 2 kompisar. Sambon får helt enkelt sköta socialiserandet för mig med =) En annan mysig sak i helgen är att jag och sambon firar 8 år som par, inte illa om jag får säga det själv! Nä om jag skulle ta mig en glass i solen medan jag väntar, det kan jag väl vara värd??

Ofattbart

Jag är fortfarande tagen av dagen som gått. Mina 3 närmsta (och världsbästa!) kollegor hade bokat bord på min favoritlunchrestaurang, och köpt present och gjort ett så gulligt kort. Presenten var Iittala-skålar som jag länge velat ha men inte kostat på mig själv, i en helt perfekt färg dessutom. Kortet var egenkomponerat med bilder från filmen "Dumma mej" (Despicable me), en gemensam favorit, och alla hade skrivit en egen liten hälsning. Jag är ju en känslig och lättrörd person, och det finns bara en anledning till att jag inte grät, nämligen att jag i förväg bestämt att inte göra det =) Tårarna kom hemma istället, för att jag kommer sakna dem och för att jag är så lyckligt lottad att jag fått ha dem som mina närmsta kollegor. Vad ska man säga, människor som dessa växer inte på träd och trösten just nu är att vi redan har flera träffar inbokade, men jag kommer sakna att ha dem i min vardag...

onsdag 20 juni 2012

LCHF Äggmuffins i 2 varianter

Jag skrev ju i måndags att jag var sugen på att laga mat, och 2 sorters äggmuffins blev det, men sen hann jag inte mer. Jag har tidigare gjort äggmuffins med bara bacon som fyllning och det är helt okej, men inte så kul tyckte jag och ville hitta på något matigare. Resultatet blev en sort med bacon, lök och svamp, och en sort med skinka och soltorkad tomat. Båda varianterna blev väldigt goda så jag är nöjd med mitt experimenterande och kommer nog prova fler varianter, de går ju att variera i det oändliga!

12 muffins
10 ägg
2 dl västerbottensost
1 dl grädde
salt och svartpeppar

Fyllning 1:
2 paket bacon
1 liten gul lök
12 champinjoner

Fyllning 2:
ca 200 g rökt skinka i skivor
soltorkade tomater

Fyllning 1: Strimla bacon och stek på medelvärme tillsammans med kvartade champinjoner och hackad lök. Stek långsamt tills svampen vätskat av sig, baconet släppt ifrån sig det mesta fettet och löken är mjuk. Höj då värmen så att fyllningen får lite färg. Fördela jämnt i muffinsformar (OBS: använd riktiga amerikanska muffinsformar)

Fyllning 2: Skär skinkan i små bitar och strimla tomaterna (eller var lat som jag och köp färdigstrimlade). Fördela skinka och tomater jämnt i muffinsformar.
 
Vispa ihop grädde, ost och ägg, smaksätt med salt och peppar och häll över fyllningen i muffinsformarna. Rör om lite med en sked för att fördela det jämnt. Grädda i 200 grader i 20 minuter, och höj eventuellt till 225 grader de sista minuterna om muffinsen inte fått färg. 

Dessa muffins passar perfekt som buffémat, till frukost, på utflykt, mellanmål innan träning eller vad som helst. 1 muffin innehåller ca 200 kcal (25% protein, 1% kolhydrater).


Trötter

Idag var det dags för releasemorgon igen vilket innebär att ställa klockan på 03.30 för att hinna vara på jobbet till kl 5. Dessutom går det inga tåg då så det är bilkörning som gäller istället för att få slumra en stund. Lite bitter blir man allt när releasen inte funkat och vi 4 h senare fortfarande inte kommit igång med det vi ska. Då är man glad att ha en ängel till kollega som inte jobbar i samma team men får höra om eländet och frågar om jag vill ha något från Espresso House. JA, det vill jag!! Dricker nu min extra stora, extra starka cappuccino och försöker bli människa igen, trots ynka 3 h sömn, helt i onödan...

tisdag 19 juni 2012

Låg

Idag fattade jag äntligen varför jag på sistone känt mig så onormalt omotiverad och låg. Jag ska nämligen byta team på torsdag och börja i ett nytt uppdrag. Jag visste att det påverkade mig för det känns tråkigt att lämna helt underbara kollegor, men det ingår i jobbet när man är konsult och jag trodde ändå att jag kunde hantera det bättre. Men när dagen led mot sitt slut och jag insåg att jag bara har en dag kvar att jobba tillsammans med dessa människor, som varit min andra familj i över ett år, så brast det för mig. Jag höll ihop så länge jag var kvar på jobbet men småsnyftade hela vägen till tåget. Jag tror att alla som har riktigt fina kollegor vet vad jag pratar om. Även om man inte pratar privat med alla så kommer man varandra nära eftersom man spenderar så mycket tid ihop. Man vet vem som är morgontrött, vad folk äter till lunch och man vet när de haft en jobbig morgon med barnen. Man delar sin vardag med varandra, och det finns ju faktiskt ingen annan man tillbringar lika mycket tid med som man gör med sina kollegor. Vårt projekt har dessutom varit väldigt utmanande från dag 1 vilket gör att vi är ännu mer sammansvetsade. Det är ett dedikerat team som alltid kämpar framåt, mot ett bra resultat, trots att mycket gått emot oss. Vi har lärt oss att ha koll på varandra, för stressen och pressen kan bli tärande, och man lär sig se vem som behöver en peppande kommentar, och man blir inbjuden till terapisamtal över en kopp te när man som mest behöver spy galla en stund. Vi har tillsammans skrattat åt eländet och fortsatt framåt. Jag kommer sakna dessa människor så jag dör. Nu ska jag inte till världens ände utan till ett kontor över gatan, så vi kan fortfarande träffas och luncha och fika, men det är inte samma sak. Det är inte samma sak när man inte sitter bredvid varandra och kan spontanprata, och jag vet av erfarenhet att de där planerade träffarna inte kommer bli av sådär ofta som man säger.

Det blir säkert bra i mitt nya team också, de verkar väldigt trevliga, men jag känner mig inte redo att gå vidare fastän jag vet att jag måste bli det. Från och med torsdag har jag nya kollegor och det finns ingen återvändo. Jag känner mig själv som en nyfiken typ som älskar att lära mig nya saker och träffa nya människor, men just nu hittar jag ingenting av det där i mig. Jag är bara omotiverad, trött, och inte ett dugg taggad. Det känns minst sagt tungt att ge mig på ett helt nytt projekt såhär bara veckor från semestern. Jobbet kommer kräva att jag är på tå, för efter semestern är överlämningen slut och min livlina har gått på mammaledighet. Då är jag on my own, så jag får se till att lära mig det jag måste nu, när jag bara vill vara ledig. Jag vet inte hur det ska gå till. Jag är ledsen för ett tråkigt inlägg men detta är verkligheten just nu och anledningen till alla uteblivna inlägg och den totala avsaknaden av pepp. Det blir nog bättre när jag kommit in i allt. Och när jag haft semester...

Midsommarfirande

Både jag och sambon var extremt osugna på att laga mat ikväll, så vi bestämde oss för att vardagslyxa och stack till min favoritrestaurang i Malmö: Sture! Alltså jag kan inte förklara det men jag blir lycklig av att komma dit. Maten är alltid i toppklass, fantastiska råvaror och fina svenska smaker utan att vara konstlat. Husmanskost med en twist kan man nog kalla det. Sen har jag aldrig stött på så bra service, varje gång man är där. Personalen är både trevlig och kunnig, och har den där fingertoppskänslan för när man behöver något och när man vill vara ifred. Man får alltid bra dryckestips och jag har aldrig blivit besviken på varken vin eller öl. För mig är detta matupplevelse när den är som allra bäst. Idag njöt vi av deras årgångsmatjes tillsammans med en god öl. Uppvärmning inför midsommar kan man säga.

 
Väl hemma är vi bänkade i soffan och hejar på Sverige, må de avsluta detta EM med en vinst, det hade varit trevligt. Vi har också njutit av svenska jordgubbar med gräddmjölk, vaniljpulver och lite sötning i form av Sukrin+. Om inte detta är att bejaka den svenska "sommaren" så vet jag inte vad jag ska ta mig till =)

måndag 18 juni 2012

Mot köket!

FitnessCampet blev inställt ikväll pga sjukdom, så nu ska jag hem och experimentera i köket! Jag kan ju givetvis träna på egen hand, men jag är inte alls sugen. Däremot känner jag verkligen för att laga mat så på schemat står 2 sorters äggmuffins och kanske nån slags äpplemuffins. Inför högintensiva pass vill jag få i mig lite mer kolhydrater och en muffin hade varit en smidig lösning. Min musli börjar dessutom ta slut, men vi får väl se hur mycket jag hinner och orkar...

Ge mig semester!

Åh jag känner inte igen mig själv längre och det är så tröttsamt! Jag är trött och omotiverad mest hela tiden, inte riktigt pepp på nånting. Varken träning, matlagning, kosthållning eller nåt annat. Jag traggar på och gör hela tiden bara det jag måste och det är inte likt mig. Jag tror att ett av problemen som vanligt är sömnen. Jag har fortfarande, efter över 1 år, inte riktigt accepterat det här med pendlingen och att den tvingar mig att gå upp kl 6 varje dag. Jag är ingen morgonmänniska utan kvällsmänniska, jag vill inte gå och lägga mig kl 22 för jag är oftast inte "sovig" då, fastän jag varit uppe tidigt och är trött. Precis som allt annat är det säkert en vanesak så jag måste bara komma in i det. Jag ska börja på ett nytt konsultuppdrag i samma stad, så pendlingen är säkrad fram tills årsskiftet tyvärr, så jag får allt se till att komma in i nya rutiner nu om jag inte ska gå under i höst.

Det andra problemet tror jag är att jag verkligen verkligen behöver semester. Fastän jag hunnit med 3 veckors semester redan i år och varit både i Thailand och Österrike känner jag mig helt slut. Men det brukar kännas såhär innan semester och det var likadant inför skollov. Det är som att kroppen räknar ner och när man väl blir ledig känns det som att man inte hade orkat en dag till. Som tur är har vi i år 3 sköna veckors semester, till skillnad från alla andra somrar då vi bara haft 2 veckor för att kunna åka på solsemester på vintern. Vi har inga direkta planer än mer än att ta oss till Stockholm en sväng och checka in på Hasseludden där vi fått presentkort. Sen får vi se om det dyker upp något, annars blir det väl till att göra klart lite i lägenheten och bara vara. Sova tills man vaknar och göra det man känner för och låta väder och humör styra. Underbart. 14 arbetsdagar kvar. Jag ska tanka energi allt vad jag kan och hoppas återkomma som den mer sprudlande och inspirerande versionen av mig själv.

söndag 17 juni 2012

Jordgubbar!

Jag håller mitt löfte till mig själv och frossar i dessa ljuva gubbar! Som vanligt hålls de sällskap av lite ICA Stevia strö, en skvätt vispgrädde och gammaldags mjölk - mums!

Frukost

Jag har börjat se över storleken på min frukost, och ibland lite andra mål också. När jag styrketränade mycket funkade det utmärkt att äta som en häst mest hela tiden och jag byggde bra med muskler. Men nu när jag dragit ner på träningen och tränar 3 FitnessCamp per vecka funkar det inte längre att äta obegränsat. Jag har fått lite skev portionsuppfattning och räknar därför ibland kalorier för att komma tillrätta med den igen. Jag tycker alltså inte att kaloriräkning är något man ska syssla med till vardags.

I alla fall, dagens frukost blev en halv burk lättkesella med 2 msk vispgrädde, 1 msk vatten (gillar när kesellan får fil-konsistens), lite hallon, mycket vaniljpulver och egenlagad crunchmusli med nötter och kokos. Ca 350 kcal och mindre än 10% kolhydrater. När jag planerar mat siktar jag alltid på 20-30% protein, max 10% kolhydrater och resten av energin från fett. Då blir det LCHF-igt och bra, mättande och bra för fettförbränningen.

Till frukosten drack jag ett glas MiviTotal utblandad med vatten, och tog mina dagliga vitamintillskott Omega 3, Magnesium, D-vitamin och Hair Nutrients.

lördag 16 juni 2012

Sommaren är räddad!

Nu har jag provat Spendrups Bright Brew för första gången, en öl med mindre kolhydrater. Jag är ingen riktig öldrickare men den här var god! Och bara 0,76 gram kolhydrater/100g, dvs ca 3 g carbs i en flaska!?! Utmärkt alternativ för mig som inte är så kräsen, måste handlas hem!

fredag 15 juni 2012

Trötter

Igår var det sommarfest med jobbet, och eftersom jag var en av arrangörerna fick jag snällt stanna kvar och städa, så idag är jag rätt trött...

Som inköpsansvarig såg jag självklart till att köpa low carb alternativ till snacks och efterrätt; salta mandlar, Grok (ostknappar) och mörk choklad blev det vilket var uppskattat (köpte horribla mängder chips också).

Såhär såg jag ut igår, försökte vara lite somrig:
 

torsdag 14 juni 2012

Periodisk fasta: 24 h edition - Utvärdering

I fredags var det ju dags för mig att prova 24 h fasta, efter en lång och ganska omotiverad vånda. Det blev faktiskt "bara" 22 h för jag åt sen middag på torsdagen. Hur gick det då? Jo, över förväntan tycker jag! Förmiddagen var som vanligt inga problem, men precis som väntat blev det jobbigt kring lunch när jag är van att äta. Vid 12-13 kände jag mig hungrig, men framåt 14-15 kändes det bra igen, och jag fortsatte att vara rätt så oberörd fram tills jag åt vid 20 eller vad klockan blev. Jag kände mig inte hungrigare än vanligt när jag åt, utan en normal portion hade troligtvis räckt. Nu var jag ju på student så då blev det en del okynnesätande (smörgåstårta! och tårta!), men trots att jag åt rätt mycket kolhydrater frossade jag inte på samma sätt som när jag annars äter bröd och liknande, då äter jag lätt tills magen står i fyra hörn. Men jag blev liksom mätt och nöjd utan att vilja svulla, jag tog inte ens mer tårta fastän det dukades fram en ny sort, och det är inte likt mig =)

Summa summarum så tyckte jag att en längre fasta funkade bra. Det som är tråkigt är att missa den sociala stunden på lunchen och att inte få något avbrott i arbetsdagen. Det kan man ju lösa ändå, genom att sitta med vid bordet, eller ta en promenad eller liknande, men det känns för mig lite onödigt. Ska jag ändå inte äta så jobbar jag hellre och går hem tidigare. Det kändes bra att ge kroppen lite vila från matsmältning, magen var glad och blev liksom plattare under dagen vilket var trevligt. Eftersom jag tror på teorin bakom periodisk fasta är det något jag definitivt vill göra igen, framförallt nu när jag fortfarande vill tappa fett. Jag tänker mig en 24 h fasta 1 gång i veckan ungefär, eller 1 gång varannan vecka. Gissningsvis blir det precis som den vanliga 16 h fastan jag kör varje måndag-fredag lättare med tiden när man vant sig.

Att inte äta frukost är något jag inte längre reflekterar över, och konstigt nog så blir jag mindre och mindre hungrig. När jag levde på lågkalori-diet för några år sedan var jag konstant hungrig och knaprade morötter flera gånger om dagen för att magen inte skulle kurra när jag var på möte. Men det händer inte längre, min mage som brukade vara så högljudd kurrar aldrig längre! Det slutade redan när jag gick över till LCHF, fastän jag åt exakt lika få kalorier som tidigare, tack vare att man håller sig mätt längre på fett än på kolhydrater, och får igång kroppens fettförbränning. Jag tror att mitt envisa periodiska fastande höjt min fettförbränning ännu ett snäpp, och kroppen upplever därför inte att den är utan mat på samma sätt, den har ju mina fettlager att äta av!

måndag 11 juni 2012

Stök och bök

Den senaste tidens flängande visar sig i lägenheten. Helgen försvann i ett nafs med student, bröllop och brunch. Det var inte mycket tid som spenderades hemma och det gör att stöket hopar sig. Disk som ska diskas, tvätt som ska vikas och diverse stök överallt. Mysigt va? =)


För några år sedan hade detta varit en omöjlighet. Kanske inte stöket, men det faktum att jag nu kan ignorera det. Det är inte så att jag trivs, eller vill bo såhär, men jag kan välja att strunta i det för att det finns annat jag hellre gör, och som jag för tillfället mår bättre av. Som ikväll. Jag var hemma och vände efter jobbet, stack på FitnessCamp, kom hem och duschade, och gick och köpte mig en kebabsallad. Sen var klockan halv 9. Diska, plocka undan och vika tvätt är det absolut sista jag känner för just nu. Jag vill ligga här i min soffa, i mina myskläder och mitt Sverige-linne, heja på Sverige och slappna av. Så då gör jag det. Stöket finns kvar, det är ingen brådska. Jag gör det imorgon. Så till alla duktiga flickor där ute, världen går inte under för att det står disk framme i köket. Däremot kan du gå miste om en riktigt skön kväll om det inte gör det =) Ta hand om er!

fredag 8 juni 2012

Godkänd?

Jag kan se ut såhär på festen va? Ser inte ut som gamla tant Tove?

Jag fick för övrigt 3 kramar av studentskan, så hon verkade glad att se mig också =) Tårarna var inte långt borta kan jag säga, stora lilla E ♥

Mot studentfest!

Nu sitter jag på tåget hem. Jag ska bara hem och vända och sen gratta den nybakade studentskan. Jag satt barnvakt till henne och hennes småsyskon från gymnasiet och många år framåt, när jag började passa dem var denna tös bara 4 år... Hon var så himla charmig och söt och har sen växt upp till en så klok, duktig och fin tjej. Trots att det var några år sen jag träffade dem senast är jag så uppriktigt stolt över henne, och glad att få vara med och dela denna stora dag! Tiden går galet fort och jag har svårt att förstå att hon redan är 18 år! En del av mig vill vrida tillbaka tiden och sitta i soffan med dem alla 3 i knäet igen och läsa saga...

Periodisk fasta: 24 h edition

Jag kör fortfarande periodisk fasta på vardagar, jag hoppar över frukost och har ett ätfönster på ca 8-10 h. För att få riktigt bra resultat tror jag man bör ligga på ett ätfönster på ca 6-8 h så jag tänkte försöka strikta till det framöver, genom att låta bli att okynnesäta mellanmål innan jag går och lägger mig. Lunchtiden är svårare att rucka på, lunchstunden med kollegorna är guld värd! En annan sak jag länge velat prova är ju att köra en 24 h fasta. Jag tror egentligen att fastan är bättre ju längre den är, så att kroppen får en ordentlig chans att vila och nollställa hunger, blodsocker osv. Jag tror också att det är bra med en naturlig variation, både i hur ofta man äter, på vilka tider och vilken energimängd. Det borde vara mer likt hur vi ätit genom vår evolution, då jag inte tror vi åt frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag av ungefär samma storlek på nästan exakt samma tider. Visst, vi lever under helt andra omständigheter, men har våra kroppar fattat det? Vet de att vi har mer eller mindre konstant tillgång till hur mycket mat vi vill? Att döma av överviktsproblemen i världen så har våra stackars kroppar inte fattat det utan fungerar fortfarande på samma sätt och har som enda mål att vi ska överleva. Det där med att bränna fett och vara smala är vårt eget påhitt, men det verkar ju smartare att anpassa oss till hur våra kroppar fungerar än vänta tills evolutionen ändrat våra gener... Jag läste en gång att våra kroppar förändrats 0,02% de senaste 10 000 åren, och då kan man ju ställa sig frågan hur mycket vår livsstil ändrats på samma tid? Rätt så mycket va?

Men i alla fall, idag provar jag för första gången 24 h fasta! Det passar bra eftersom jag behöver sluta tidigt idag, så jag jobbar in lunchen. I ärlighetens namn blir det inte ens 24 h utan snarare max 21 h, beroende på hur dags maten serveras på studentfesten jag ska på. Jag är orimligt nervös inför det, med tanke på allt jag skrivit ovan så tror jag ju inte det är något farligt utan snarare bara bra för kroppen och jag borde knappast ramla ihop och dö. Hade våra förfäder kollapsat för att de inte fått mat på ett dygn hade vi inte funnits här idag. Istället är det ju tvärtom, för att vi ska orka skaffa föda så måste kroppen höja sin förbränning så att vi får energi, och även boosta tillväxthormonerna så att vi till nästa gång är starkare. Det är först efter längre svält (enligt vad jag läst 60-72 h) som förbränningen av överlevnadsskäl sänks. För att lugna mitt psyke så har jag med mig ett helt gäng mellanmål i form av proteinshake, mandlar och babybel. Förhoppningsvis behöver jag inte använda dem, men det känns tryggt att veta att det finns. Jag gissar att timmen kring 12 då min kropp är van att få mat kommer vara värst, någon timme därefter borde det bli bättre, men det ska bli spännande att se hur jag reagerar! Jag hoppas även få uppleva den där euforiska känslan när jag väl äter, som vissa vana fastare rapporterar. Kroppens sätt att premiera ett önskat beteende: slå på alla belöningscentrum så vi vill göra likadant igen. Men jag älskar ju mat och är alltid glad när jag äter, så kanske blir det ingen skillnad för mig =)

Håll tummarna för att mitt experiment går bra idag, jag återkommer med rapport!

torsdag 7 juni 2012

Älska FitnessCampet!

Jag vet inte för vilken gång i ordningen som jag idag kom hem efter jobbet, trött och sur och på allmänt dåligt humör. Jag kände inte för att göra nånting, framförallt inte gå på apjobbigt FitnessCamp. Att lägga mig i soffan och stanna där var ungefär det enda jag kunde tänka mig att göra. Men att inte gå är inget alternativ (såvida man inte är sjuk) när man är en liten grupp på 10-15 personer, framförallt inte när jag känner (och har släpat dit) flera av deltagarna, varav en är min sambo =) Det märks om man inte är där alltså. Så det var bara att byta om och pallra sig dit.

PT-Daniel och PT-Therese turas om att hålla i passen och alla pass har hittills varit olika, men påminner ibland om varandra. Daniel och Therese har lite olika upplägg på sina pass och de kompletterar därför varandra väldigt bra. Ska man hårddra det så fokuserar Daniel på kondition och Core medan Therese satsar mest på kondition och allmän styrka. Men bådas pass är väldigt allsidiga och funktionella. Det är mycket basic övningar i olika varianter och i högt tempo, det blir aldrig mer än ½-1 minuts vila mellan övningarna (oftast ingen!) och det brukar komma en pulshöjare så fort pulsen råkat gå ner något. För benen blir det mycket utfall och knäböj: på 1 ben, på 2 ben, långsamt, snabbt, framlänges och baklänges. Jägarvila i par med ryggarna mot varandra är en annan klassiker men ibland får vi göra den på andra hållet, som en slags dragkamp där man håller i varandras händer. Magen kan man lita på får sig en omgång genom planka, sidoplanka, fällknivar, rotationer, shouldertaps, crunches och annat jäkelskap. Konditionsövningarna då? En jobbig klassiker är djupa jumping jacks som varvas med djupa skidåkarhopp. Höga knän och höga knän med slag brukar också stå på schemat. Självklart blir det också en hel del löpning eftersom vi är utomhus, genom jogging, rusher, löpning i backar och i trappor av olika slag. Det senaste tillskottet är jämfotahopp upp och ner på bänkar och i trappor av varierande höjd. Det blir också mycket parövningar vilket är kul, till exempel att gå skottkärra, springa med varandra på ryggen eller i famnen, göra knäböj med kompis på ryggen och massa andra varianter. Det är helt enkelt en riktigt härlig (och jobbig) blandning av övningar och man vet aldrig vad som väntar!

Jag tycker dock inte att man ska skrämmas av upplägget, man behöver inte vara i toppform för att delta, meningen är ju att komma i bra form! Det fina är att man är en så liten grupp, det gör att alla får coachning och pressas till just sin gräns. De är båda duktiga på att komma ihåg och ha förståelse för om någon har skador och föreslår alternativa övningar. Det häftigaste av allt är att man kämpar tillsammans med sina förutsättningar, och ingen glider igenom ett Fitness Camp! Någon briljerar kanske på en övning men får kämpa järnet med nästa, för det är så varierad träning. Men jag kan ärligt säga att jag har rätt dålig koll på övriga deltagare, det finns inte direkt nån tid att spana in andra, man är ju fullt upptagen med att ha koll på sig själv!

Det jag skulle komma till och ville ha sagt, är att varje gång när jag innan ett camp varit sur och omotiverad, cyklar jag efteråt hem med ett stort leende på läpparna och en nöjd och skön känsla i kroppen - underbart och oslagbart lyckopiller! Träningsvärken får man på köpet, bättre kondition och starkare muskler likaså!

Helt okej utsikt på hemvägen!

onsdag 6 juni 2012

Äh #2

Bortbjudna på nationaldagsfirande - mysigt!

Äh

Varför inte? Vi firar traditionsenligt med sill och öl - gott! Grattis på dagen Sverige!

tisdag 5 juni 2012

Aaahhh!

Jag vet inte om jag kan beskriva hur det kändes att vakna och INTE ha ont i nacken i morse! Gudomligt skönt var det, vilken frihet!! Sen i torsdags har jag varit öm i nacken, haft väldigt begränsad rörlighet och smärtan har strålat utåt och gett mig huvudvärk och ett obehag i nästan hela kroppen. Två alldeles för tidiga morgnar har jag vaknat av att det gjort förbenat ont i hela nacken och huvudet och det fanns ingen ställning som inte gjorde ont. Men så vaknade jag i morse, av väckarklockan och inte av smärta, och det var så himla skönt! Det känns lite lite men nu finns hoppet att det snart är helt borta. Jag fortsätter för säkerhets skull med värktabletter, anti-inflammatorisk gel och halsduk även idag, kanske var det det som gjorde susen? Kanske var även gårdagens FitnessCamp positivt, fastän jag trodde att det skulle bli tvärtom. Kroppen har ju en unik förmåga att läka sig själv om man bara får igång blodcirkulationen.

måndag 4 juni 2012

Träningsplaner

Den här bloggen har på sistone handlat ovanligt lite om träning. Anledningen är att jag gick ut lite väl hårt tidigare i våras med en 3-split styrketräning och 2 FitnessCamp per vecka, dvs 5 träningspass varje vecka. Det gick inte ihop med jobb och pendling, utan skapade massor av stress och jag hann/orkade inte med alla träningspass vilket gjorde mig än mer stressad. Till sist fattade jag att det inte var hållbart och bestämde mig för att dra ner på eller helt strunta i styrketräningen men köra på med FitnessCampet. Anledningen till det beslutet är att jag just nu tycker FitnessCampet är så himla kul - jag får vara utomhus och jag tränar tillsammans med kompisar och sambon. Styrketräningen är jag inte alls lika motiverad till, det är inte så kul att stå inne när det är fint väder och jag har styrketränat rätt länge nu utan att variera mig speciellt mycket. Eller styrketräningen har ju varierat i upplägg, men jag har inte tränat något annan än det. Den bästa träningen är ju den som blir av så därför är FitnessCampet det bästa för mig just nu.
Idag börjar en ny säsong av FitnessCamp, den sträcker sig över 4 veckor istället för 6 som det brukar vara. Istället har jag valt att träna 3 ggr/vecka istället för 2. Det känns riktigt bra och jag tror det kommer ge grymma resultat. Jag kommer missa något pass när annat är inplanerat och kommer då komplettera med styrketräning, PT-Daniel har precis satt ihop ett helkroppspass till mig.

Efter dessa 4 veckor är min plan att köra lite lugnare och mer lustbetonad njutningsträning över sommaren. En gång i veckan ska jag köra mitt helkroppspass för att behålla musklerna jag skaffat mig och ca 2 ggr per vecka tänkte jag träna något annat kul. Kanske ett styrkepass till om det är dåligt väder, kanske löpning om det är bra väder. Kanske simning, kanske något gruppass, kanske yoga, det har jag inte tränat på länge. Jag tänkte ta det lite som det kommer helt enkelt och se vad jag känner för. Till hösten blir det annat fokus igen, troligtvis tyngre styrka genom en 3-split eller 4-split som jag var på väg att köra nu men försökte kombinera med lite för mycket annat =)

Nackspärr?

Jag vet inte vad det är med min nacke... Jag klagade ju i fredags över att jag haft ont i den sen i torsdags, men det har fortfarande inte gått över utan snarare blivit värre. Igår morse vaknade jag halv 6 och hade vansinnigt ont, var yr och mådde illa. Jag googlade och symtomen stämde in läskigt väl på hjärnhinneinflammation men jag bestämde mig för att ge det en stund och lyckades somna om. Igår var det bättre på dagen men blev värre på kvällen och jag vaknade även i morse halv 6 av att det gjorde ont, dock inte lika illa som morgonen innan. Jag knaprar värktabletter och smörjer med anti-inflammatorisk gel, och idag är det halsduk på som gäller hela dagen. Troligtvis är det helt vanlig nackspärr, det kan ju ta någon vecka att bli av med har jag hört. Massören kommer till jobbet på torsdag så jag hoppas det kan hjälpa. Någon som har liknande erfarenheter eller tips?

...och så efterrätten

Jag måste ju avsluta lördagens matbilder med denna fantastiska hallontårta som mamma gjorde, recept av Mariann Andersson. Den var väldigt god, men lite mycket botten i förhållande till fyllning. Om jag gör den själv någon gång kommer jag halvera mängden botten. Gott var det iaf och så himla gulligt av mamma att göra en hel LCHF-meny!

lördag 2 juni 2012

Huvudrätt

Till huvudrätt blev det italiensk köttfärslimpa, sallad och broccoli- och blomkålsgratäng. Gratäng på broccoli och/eller blomkål har jag länge tänkt prova men det har inte blivit av. Det var verkligen jättegott och sambon var eld och lågor så det kommer vi definitivt göra hemma snart!

Hos mamma

Idag är vi hemma hos mina föräldrar och blir bortskämda. Min faster är nere och hälsar på från Stockholm, kul att ses när det händer så sällan. Snälla mamma har lagat en riktig LCHF-meny, som inleddes med stekt halloumi toppad med räkor, kräftskärtar och citronolja, gott!

fredag 1 juni 2012

Because I´m worth it

Idag har jag:
- jobbat nästan 11 timmar + pendling
- haft vansinnigt ont i nacken. Det började redan igår och känns som jag håller på att få nackspärr.
- haft galen träningsvärk lite här och var, men mest i rumpan. Jag älskar träningsvärk men i kombination med ovan och när man inte kan gå som en normal människa utan stapplar fram är det lätt att tappa humöret.
- på hemvägen gått till och från bussen i ösregn och snålblåst bärandes på tung jobbryggsäck, fullpackad handväska (vad är det i den som väger så mycket??), paraply, låda och matkasse.

Så till middag framför Let´s dance-finalen (ensam, glömde jag säga att sambon är iväg på jobb-kickoff och återkommer imorgon förmiddag?) fick det bli oxfilé, baconlindad sparris och bea. Och ett (okej då 2. eller 3?) glas rött såklart. Till efterrätt blir det jordgubbar med gräddmjölk, vaniljpulver och lite Stevia Strö. Om jag inte somnar innan, för jag är helt slut. Hur som helst, en helt bra avslutning på en lång dag.

Ca 30 sekunder efter att den här bilden togs välte jag ut en hel skål med sås på vår tjocka matta. Grattis Tove, bra gjort!