torsdag 31 maj 2012

Perspektiv

Med en vän som precis förlorat sin pappa och en som väntar besked på om hennes bröstcancer återkommit har jag fått perspektiv på livet. Jag tänker därför inte noja över uteblivna blogginlägg och läsare som kommer överge mig, utan fortsätta ta hand om mig själv och hitta tillbaka till balansen i mitt liv, och njuta av alla fina människor jag har omkring mig. Jag vet att det är superklyschigt, men det är sant. Vissa saker borde inte få hända, men åtminstone så för de något positivt med sig i form av vänner som står enade och massor av kärlek som inte glöms bort att visas. Jag fäller en tår för allt det sorgliga, och för allt det vackra mitt i allt. Ta hand om er och de ni älskar. I´ll be back. ♥

lördag 26 maj 2012

Sovmorgon

Åh vad skönt med helg! Jag vaknade vid 8 och tänkte att jag kanske skulle gå upp, men somnade om och sov till 10! 10 timmars sömn, bam! Mina maratonsovmorgnar på helgerna tyder dock på att jag verkligen måste få ordning på min sömn i veckorna så jag får väl försöka ta tag i det där igen... Unnar mig att ligga kvar i sängen en stund och ladda inför dagen, för ikväll vankas det tjejfest här till Eurovisionfinalen, den där födelsedagen närmar sig ju! ;) Vi blir bara 6 st men det ska bli riktigt roligt, och som schlagernörd är jag glad att jag kommer kunna fokusera ordentligt på tävlingen, haha. Jag har lyxat till det och caterat mat från Klara Desser, ska bli spännande att träffa henne!

Sambon är iväg på Elitloppet i Stockholm denna helgen, för oinsatta så kan jag meddela att det är den största travhändelsen i Sverige. Japp, jag är ihop med en travnörd! Jag är så glad för hans skull för jag vet själv hur bra man mår av att ägna sig åt sina intressen och hur mycket det ger att få nörda ner sig ordentligt en hel helg. Jag har mfs Hälsokonvent i färskt minne och längtar efter nästa års konvent!

Nu ska jag gotta mig en stund till och sen sätta igång med städning och förberedelser inför kvällen!

fredag 25 maj 2012

Fredag!

En bild säger mer än 1000 ord? Middag med bästis i min förra hemstad, nostalgi och mys på hög nivå!

torsdag 24 maj 2012

Heja Loreen!!!

Ikväll smäller det och vi är såklart bänkade i soffan och hejar på Loreen allt vad vi kan! Final borde vi gå till utan större problem och jag tror till och med vi kan ha bra chans i finalen men man vet aldrig vad Europa hittar på!

Kvällens middag fick bli snabblagad för vi hade långa dagar båda två (känns inte riktigt okej att vara hemma efter 8 på kvällen men det händer som tur är väldigt sällan). Det blev Riojamarinerad (ja färdigköpt) entrecote med ICAs grillsallad toppad med avocado och Vikentomater i olika färger och former. Jag är helt galen i dessa tomater, söta och goda och fint med alla färger. Luvluv som nån jag känner skulle ha sagt ;) Lallerstedts Bea och ett glas rosé till det, helt okej kväll!

Periodiska fastan då?

PF is still on! Det var längesen jag åt frukost en vardag =) Jag tycker det funkar bra, är inte speciellt hungrig på morgonen längre (men kommer vara idag eftersom jag åt sushi igår) och det känns väldigt naturligt och sunt. Tror att det är bra att ge kroppen en lite längre vila från matsmältning och jag tror att jag tappat lite i fett fastän jag ätit som en häst. Mätning på måndag så det ska bli spännande att se vad som hänt med fett- och muskelprocent.

Jag vill fortfarande prova 24 h fasta också som jag tror är ännu bättre att slänga in ibland, men har inte haft lust att skippa lunchen, det är en viktig paus. Självklart skulle jag kunna sitta med ändå men jag orkar inte ta diskussionen som kommer uppstå =) Hur går det för er andra? Någon mer som provat eller håller på?

onsdag 23 maj 2012

Lyxliret fortsätter

Både sambon och jag hade en lång och stressig dag så vi lyxade till det med sushi och ett glas rosé till kvällsmat, och Mästarnas mästare från i söndags. Jag är väl inte direkt en tränings- och kostförebild just nu, men allt har sin tid! Just nu, i mitt liv, är det lugnets, njutningens, och fånga-dagen-känslans tid. Well, det är ambitionen iaf och jag strävar efter att hitta tillbaka till mig själv och balansen. Sakta men säkert går det framåt!

tisdag 22 maj 2012

Eurovision

Ni tittar väl på semifinal 1 av Eurovision? Jag tänkte väl det =) Vi är lite schlagernördar och självklart bänkade fastän Loreen tävlar först på torsdag.

Vi lyxade till denna tisdag genom att gå och äta på vår favoritrestaurang och nu har vi köpt lösgodis. Det är alltså inte bara träningen som går lite på sparlåga utan det är lite sisådär med kosten också. Men oroa er inte, jag mår väldigt mycket bättre av lågkolhydratkost så jag är snart på banan igen trots lite avsteg i helgen och ikväll. Jag tycker att det är skönt att ibland släppa på alla tyglar och jag tror jag behöver det för att i stort vara så "disciplinerad" som jag är.

Åter till tävlingen!

Ändrat träningsupplägg

Jag har äntligen uppdaterat mitt träningsschema i högerkolumnen, det var visst många veckor sen sist. Anledningen är tidsbrist, att träningen var ett stressmoment och att jag inte hann/orkade träna som jag ville ändå.

Att försöka träna 3-split plus 2 FitnessCamp varje vecka, dvs 5 pass/vecka var en dålig och överambitiös plan för mig just nu. Jag pendlar 2 timmar varje dag så kvällarna är korta. När jag tränar en kväll hinner jag inget annat, sambon har stått för mycket av matlagningen för att middagen inte skulle bli för sen och vi har ätit kebabsallad oftare än vad som känns okej. Plus att alla vardagssysslor som disk, tvätt och städning halkar efter, och jag har inte kunnat ha så mycket socialt liv heller. Att leva så kan väl vara okej nån gång om man är väldigt motiverad och brinner för sin träning, men det har för mig, just nu, bara skapat stress och jag har de senaste veckorna bara mått sämre och sämre.

Till sist bestämde jag mig för att strunta i egen styrketräning och har istället kört mina FitnessCamp och ett PT-pass i veckan, och jag mår efter bara 2 veckor mycket bättre! Jag börjar få tillbaka lusten för bloggen och matlagning igen, efter att under en period ha upplevt allt som stressande. Jag kände också att ingenting jag gjorde blev riktigt bra, vilket inte heller är så konstigt eftersom jag försökte göra för mycket samtidigt!

Planen framöver är att fortsätta med FitnessCamp, det är sista gången för denna säsongen på måndag, men en ny, med 3 pass/vecka i 4 v börjar veckan efter. Det blir alltså fullt fokus på FitnessCamp ett tag till! Sen kommer jag gå över till ett helkroppspass styrketräning som jag kan köra 1-2 ggr/vecka för att behålla de muskler jag byggt upp, och 1-2 pass konditionsträning utomhus. Totalt tänkte jag satsa på 3, max 4 pass/vecka, det känns lagom.

Så om någon undrat varför jag varit frånvarande på sistone så hoppas jag att ni fått svar nu. Jag tänker inte avge något löfte om bättre uppdatering men jag hoppas att jag snart kommer hinna/orka bättre! Jag tycker ju det är jättekul att blogga och har så mycket jag vill skriva om!

måndag 21 maj 2012

Mums mums

Det fina med att ha haft kalas är alla goda rester, som dessutom är mycket godare när man inte stått i köket en hel dag. Dagens kvällsmat efter ett hårt FitnessCamp blev marinerad fläskfilé, blandad sallad, parmesanaioli och några laxsnittar, synd att klaga! =)

fredag 18 maj 2012

Kalasmeny!

Hur ska man tänka när man har kalas och inte riktigt äter som "alla andra"? Den frågan har jag ställt mig många gånger, och jag har svängt från att anpassa mig helt till andra till att göra något mittemellan. Hade jag själv varit 100% strikt i alla lägen hade jag troligtvis varit det på mitt kalas också, men jag är ju inte det, utan jag gör undantag ibland. LCHF är min grund, min vardagsmat, men på fest, högtider eller om jag helt enkelt längtar efter någon särskild mat så unnar jag mig det. Det funkar för mig, jag är inte överviktig, har inte diabetes, är inte sockerberoende eller har någon annan sjukdom eller anledning att köra noll avsteg. På mitt kalas vill jag ju unna mig sånt som jag tycker är gott, så morgondagens meny kommer se ut såhär:

Fördrink - Rosébubbel
Laxrullar med pepparotsost
Finn Crisp-snittar med räksallad

Dubbelmarinerad fläskfilé
Varmrökt lax
Matjessilltårta
Marinerade kycklingben
Somrig sallad med rädisor, sockerärtor, edamamebönor, fetaost, blandade Viken-tomater och rödlök
Surdegsbröd
Parmesanaioli
Baba ganousch (aubergineröra)
Creme fraiche-sås med sweet chili och ingefära
Blandade ostar med kex, finn crisp och fikonmarmelad

Efterrätt - LCHF Passionsfruktspannacotta

Till snacks kommer vi servera olika smaksatta cashewnötter, rökta mandlar, popcorn och lösgodis! Jag minns knappt när jag åt lösgodis senast och stod i valet och kvalet om vi skulle köpa det eller ej. Men det kommer en 6-årig liten tjej på kalaset så vi kan skylla på henne va? =)

Premiär!

En lång dag i köket avslutades med vietnamesisk take-away och till efterrätt det godaste jag vet - jordgubbar!! Svenska dessutom! Jag toppade dem med lite vaniljpulver och Stevia Strö och serverade med vispgrädde och gammaldags mjölk. Det var så gott, så gott och jag tänker frossa hela sommaren!

Matlagning på schemat

Efter ett grymt pass för bröst, axlar och triceps är jag nu bänkad i köket. Ligger minst sagt efter i schemat så jag får lägga på ett kol. Först ut är matjessilltårta!

Kesellafluff med mango och hallon

Dagen har börjat med ännu en sovmorgon, över 9 timmars sömn smackade jag in! Jag känner mig som en ny människa, den här långhelgen kom verkligen lägligt. Jag sitter nu och äter frukost till Nyhetsmorgon medan sambon jobbar. Mysigt att ha honom hemma även om han måste jobba, jag är inte direkt någon ensamvarg. Jag ska snart iväg och träna med PT-Daniel och sen väntar matlagning resten av dagen, vilket är lite synd eftersom det är strålande solsken. Men det ska ändå bli kul att fixa i köket, jag fyller år snart och ska ha kalas för familjen imorgon. Skönt att ha gott om tid att fixa! 

Jag svängde ihop en ny variant på Kesellafluff till frukost som nog blev den godaste hittills, somrig och härlig! Jag längtar redan efter att få äta min andra portion som står klar i kylen till efter träningen =) Lite mer kolhydrater än jag brukar äta i denna eftersom jag ska iväg och träna.

2 portioner
2 ägg
1 burk (250 g) Kesella lätt (för proteinets skull)
2 msk vaniljproteinpulver
2 msk vispgrädde
100 g fryst mango
60 g frysta hallon

Vispa äggen riktigt fluffiga. Tillsätt Kesella, proteinpulver, vispgrädde, mango och hallon och vispa till en jämn smet. Klart!

Har faktiskt räknat ut näringsinnehållet per portion också: 292 kcal, 39% protein, 41% fett, 20% kolhydrater. Inte illa!

Jag toppade min med lite crunchmusli också, ska lägga ut recept på den en dag för den är så god!

torsdag 17 maj 2012

PWO

Dagens träningsuppladdning blev en god mix av hårt vispat ägg, banan, frysta bär, lättkesella och lite vaniljproteinpulver, toppat med egenlagad crunchmusli. Om ni undrar över bananen så är det för att jag fortfarande försöker få i mig lite mer kolhydrater i samband med träning. Inte optimalt med fruktos men vi råkade ha banan hemma, de envisas med att slänga med det på kebabstället där vi köper kebabsallad "ibland". Nu FitnessCamp, och solen tittar lämpligt nog fram också!

Sjusovare

De säger att man inte kan ta igen sömn men jag vet inte det... Jag somnade vid 12 igår efter bion och sov till halv 11!! 10,5 timmes sömn! Jag var helt säker på att jag skulle vakna vid 8, jag går ju upp kl 6 annars. Men antar att jag behövde det... Nu blir det snart äggröra och bacon till frukost och så småningom ska vi ta tag i vår stökiga lägenhet. Skönt att ha en ledig dag till att fixa hemma!

onsdag 16 maj 2012

Helg!!

En crappy dag och vecka på jobbet är äntligen slut och nu väntar 4 dagars ledighet! Kvällen har inletts med födelsedagsfirande för en kompis, det blev indiskt på restaurang, supergott! Och ja, jag åt naanbröd så det sprutade ur öronen! Nu Dark Shadows på bio!

tisdag 15 maj 2012

Ny kvällsrutin

Jag satsar just nu mest på att hitta tillbaka till balansen i mitt liv och känna ett lugn i tillvaron som jag råkade tappa nånstans i en träningssatsning som var lite mer ambitiös än mitt schema tillåter. För att få hjälp att hitta lugnet har jag laddat ner Mindfulnessappen och försöker sen förra veckan få till ett par guidade meditationer per vecka. Det finns färdiga program från 3 upp till 30 minuter, så det finns liksom inga ursäkter. Det känns hittills väldigt bra även om jag nog använder det mer till avslappning än meditation, jag ligger t ex ner i sängen fastän man egentligen ska sitta. Men alla sätt är bra utom de dåliga tänker jag och fortsätter med min nya vana som faktiskt gör att jag börjat längta efter att gå och lägga mig, bara en sån sak!

Lång dag

Äntligen på väg hem efter en 10 h arbetsdag. Jobbar ganska sällan över så jag ska inte klaga, men med 2 h pendling varje dag blir det extra kännbart när man stannar längre. Det får alltså bli någon enkel mat och vi kan inte äta kebabsallad varje dag, så det får bli att svänga inom Ica och köpa något färdigt av nåt slag. Försöker frammana lite fantasi i mitt trötta huvud men det går sådär, hoppas hitta inspiration när jag väl är där...

söndag 13 maj 2012

Hur går det för mina kollegor?

Jag berättade ju för ett tag sedan om mina kollegor som provar LCHF. En kollega började redan i höstas och gick ner 20 kilo. Just nu verkar han ha någon slags motivationsdipp och vågen har börjat smyga uppåt igen. Jag tror det är den klassiska fällan, när man börjar bli nöjd med sig själv så slappnar man av, har inte samma motivation och tror att man är "odödlig", men när man halkar tillbaka i gamla vanor så kommer gamla kilon smygande. Men jag håller på att peppa honom till att ta tag i det igen och tror att han fixar det, vid det här laget vet han ju precis vad som funkar och vad som inte gör det! 

Min andra manliga kollega satte igång efter att ha sett programmet "Älskling du har blivit en tjockis" och det går bra för honom! Han har gått ner 5 kg hittills och vill tappa lika många till. Han är inte överviktig men har väl samlat på sig några trivselkilon med åren =) Så viktminskningen går bra, men han verkar ha svårare att få till LCHF som livsstil och ser det bara som ett sätt att gå ner i vikt. Han har svårt att hitta alternativ till familjens mat och saknar fortfarande mycket av det han brukar äta. Jag tipsar och peppar och skriver ut recept för allt vad jag är värd, så jag hoppas att han hittar lite nya favoriter snart!

Min tredje kollega bestämde sig efter många och långa intressanta diskussioner kring lunchbordet för att ge LCHF en chans. Det är nu 3 veckor sedan och här är hennes historia om hur det har varit hittills:

"Min första dag i projektet lärde Tove mig inte bara alla tekniska förkortningar utan även "LCHF". Detta var början på min LCHF-resa. Jag tyckte det lät jättespännande att dieten grundar sig på kosten som vi ätit sedan grottfolkets tider. Jag märkte även hur oförskämt pigg Tove är och balanserad under dagen utan hungertoppar som jag har. Hennes brinnande intresse för LCHF smittar av sig och inspirerar. Jag var skeptisk men nyfiken och tänkte till slut att "nä nu måste jag prova själv!".

Mitt mål är att under 5 veckor bli av med 4 trivselkilon och att få bukt på stressmagen. För att få tid att läsa recept och handla så satte jag igång på en fredag. Det var inga problem att hitta god mat, i princip allt jag gillar är ju tillåtet! Mums med kött, gräddigt och grönsaker! På Ica var jag vid hyllor som jag aldrig besökt och köpte fröer och mjöler jag aldrig provat tidigare.

Under helgen märkte jag att kroppen hade någon konstig abstinens. På måndagen hade Tove svaret - socker. Ja, jag är ju en riktig gottegris så det är klart att kroppen hungrade efter det. Min andra insikt var mitt ätbeteende - småätande och det sociala ätandet. Det blir en del fika på dagen och snacks på kvällen. Första veckan gick galant ändå och jag kände riktigt hur magen blev plattare, hungertoppar och trötthet efter lunch försvann. Andra veckan hade jag en motivations-dipp men efter pepp och coaching från Tove så rullade det på igen och in i tredje veckan.

Sakta men säkert hade jag minskat 2 kg fram till vägningen v 3. Då hade jag gått upp 0,5 kg. "Det kanske är dina små mellisar du äter under dagen", sa Tove försiktigt. Jo, jag har två små söta burkar med kokos-flarn och mandel. Jag åt dem mest för att det var lite gott och de var nära till hands och inte för att jag var särskilt hungrig. Bort med mellis-askarna - och mycket riktigt så hade jag v 4 gått ner det där halva kilot igen. Nu äter jag endast 3 mål om dagen.

Det är bara en vecka kvar nu och jag kommer kanske inte nå vikt-målet, men det är nära och jag mår så himla bra ändå! Jag har hittat så mycket god mat som ersätter pasta, potatis och ris så jag har inga problem att fortsätta med LCHF ett tag till. Kanske unnar jag mig en frasig fralla till morgonkaffet en mysig lördagsmorgon eller en liten kaka på kalas. Men jag har ett helt annat förhållningssätt till mat nu och magen är i balans. En annan viktig ingrediens för hälsa och välmående är motion, så jag ska komma igång med raska promenader nu när våren äntligen är här!

Jag hade aldrig klarat detta utan all coaching, intressant information, recept-tips och pepp från Tove. Jag var som sagt skeptisk till LCHF och därför kanske något "jobbig" eller med "större utmaning" att coacha, men det klarade Tove fantastiskt bra! Tack så hemskt mycket! ♥"

Fastän jag träffat min kollega varje dag under den här tiden så var det väldigt roligt att få läsa hennes samlade tankar. Jag kan garantera att hon varken varit jobbig eller utmanande att coacha, det har bara varit roligt! När människor på riktigt är intresserade och vill diskutera och ställer frågor och sen lyssnar på svaren så tycker jag det är vansinnigt kul att diskutera kost och hälsa! Det är när de inte vet vad de pratar om och inte lyssnar som det är tråkigt och jag försöker undvika diskussioner i de lägena. Men att få vara en del av att hjälpa andra hitta sätt för att uppnå en bättre hälsa är fantastiskt kul vilket bådar gott inför hösten! Min kollega har gjort en stor resa på bara några få veckor: hon är av med sitt sötsug, har en lugnare mage och jämnare energinivå. Att hitta sin optimala kost tar längre tid än 3 veckor, och jag hoppas få fortsätta vara med på hennes resa!

lördag 12 maj 2012

Vuxen?

Vi ska ha kompisar på middag ikväll, och jag vet inte vad som hände men helt plötsligt dukade jag bordet? Flera timmar i förväg, sådär som min mamma brukar göra. Ett mer normalt scenario här är att gästerna får hjälpa till att duka eftersom vi inte riktigt är klara. Men de får väl hjälpa till att laga mat istället kanske, så jag inte samlar på mig alldeles för många vuxenpoäng =)

fredag 11 maj 2012

Ändrade planer

Jaha det var visst ingenting som blev som planerat =) Vi hamnade på restaurang med lite kompisar och nu är vi på pub, dricker Kaffe Karlsson (med Baileys och Cointreau), så gott! Inte så LCHF-igt idag men det är skönt att släppa på tyglarna ibland!

Träningspaus

Ibland är det bästa sättet att komma framåt att ta ett steg tillbaka, därför bestämde jag idag att det inte blir någon träning i helgen. Planen var annars att träna fre-lör-sön eftersom det inte blivit någon styrketräning i veckan och jag har en 3-split att hinna med. Men jag är inte alls sugen och min kropp (eller huvud snarare) skriker efter vila, lugn och ro och lite luft i schemat. Vi har planerat att fixa lite med lägenheten och balkongerna i helgen och jag orkar inte ha träningen hängandes över mig som ett dåligt samvete och stressmoment hela helgen. Därför bestämmer jag redan nu att det inte blir någon. Det innebär att denna veckan kommer sluta med bara ett pass, FitnessCampet i måndags. Så lite har jag inte tränat sen i oktober, förutom när jag varit på semester eller varit sjuk. Det gör mig rätt stolt faktiskt. Jag har jäklar i det kämpat bra. En veckas vila kommer inte få mig ur balans, det vet jag eftersom träning är en del av mitt liv och mina rutiner. Jag kommer inte heller svälla upp som en ballong för att jag inte tränar på några dagar. Tvärtom så känner jag hur detta beslut ger mig ett lugn i kroppen och tid för annat och framförallt återhämtning.

Fredagen börjar på ett av mina favoritsätt: Jag ska handla på vägen hem och komponera något gott att äta. Spontant och härligt, jag älskar den sortens handling och matlagning! Bara köpa allt man är sugen på och svänga ihop något najs, kanske rentav ta ett glas vin redan till matlagningen! Sen blir det ju... Vill ni gissa? Gårdagens Let's dance såklart! Om jag hade sett mig själv i framtiden för sådär fem år sen hade jag nog plockat fram skämskudden och tyckt att det var en tragisk och tradig syn. Men livet förändras och jag har sen länge accepterat att det är de sköna hemmakvällarna som lockar framför utelivet i högklackat. Som tur är finns partytjejen kvar och ska faktiskt få rastas om bara två veckor!

Ha en skön helg alla där ute och tack för de kommentarer som trillar in ibland! Jag är dålig på att svara men tycker det är jätteroligt att ni tar er tid och blir alltid lika glad! Kram på er!

Mer om mellanmål

Jag fick en intressant kommentar till mitt förra inlägg om hur man ökar sin fettförbränning, så jag svarar på den i ett eget inlägg.

Det där med att skippa mellanmål håller jag inte med dig om. Att säga att det inte är sant att det håller igång fettförbränningen är som att säga att LCHF är bra för kroppen på lång sikt. Det finns överhuvudtaget inga bevis som tyder på något av detta. Det du läser i en tidning, kan du läsa ett helt annat svar på i en annan tidning. Det finns olika uppfattningar om vad som är sant och inget givet svar som är rätt. Den största anledningen till att äta mellanmål tror j a g är för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Så att man inte blir tokhungrig när det väl är dags för middag och därför överäter alldeles för stora portioner. Så att skippa mellanmål och istället ta större portioner håller jag absolut inte med dig om. I synnerhet om man äter vanlig nyttig kost vilket jag förespråkar då jag tycker LCHF är vansinne. Men alla tycker vi olika :) 

Jag vet inte riktigt var jag ska börja men kan väl börja med att säga att det där med kost är ett stort och svårt ämne som många har starka åsikter om. Det kan vara väldigt förvirrande eftersom det till och med finns läkare och professorer som säger helt olika saker. Jag är ingen expert och tror inte att det finns EN sanning, det finns inte en exakt kost som passar alla människor eftersom vi alla är olika. Men jag har läst mycket från många olika källor (inte bara tidningar) och jag är numera övertygad om att en glutenfri lågkolhydratkost med naturliga fettkällor, gott om grönsaker och för den som vill, kolhydrater i måttlig mängd från t ex råris, rotfrukter och quinoa, är den bästa och mest hälsosamma kosten, för alla, på både kort och lång sikt. Jag har väldigt svårt att se hur en kost med kött, ägg, kyckling, fisk, grönsaker, nötter, bär och naturliga fetter som nästintill är fri från tillsatser skulle kunna vara farlig eller vansinne, för mig känns det precis tvärtom, väldigt naturligt, och jag mår bättre än någonsin på denna kost. Det är för mig "vanlig nyttig kost". Men jag skriver utifrån vad jag läst, vad jag tror på, och mina egna erfarenheter, så ni får ta det för vad det är.

Jag har ätit LCHF i olika varianter, mer eller mindre strikt och med mer eller mindre undantag, i 1½ år nu, men var innan dess övertygad tallriksmodellare och kaloriräknare. Detta trots att jag var tvungen att gå hungrig nästan hela tiden för att inte öka i vikt. Då var jag tvungen att äta mellanmål, minst 2 varje dag, för att inte magen skulle kurra. När jag gick över till LCHF åt jag exakt samma antal kalorier men höll mig mätt hela dagen, på 3 mål mat per dag. Så om man äter en kost med stor andel kolhydrater tror jag också att mellanmål är nödvändigt för de flesta för att stå ut, eftersom man inte håller sig mätt särskilt länge på kolhydrater. De bryts snabbt ner i kroppen, det vi behöver just då används som energi och överskottet lagras genom insulinutsöndringen som fett. Fett däremot bryts ner långsamt av kroppen och finns tillgängligt för kroppen att använda som energi under mycket längre tid. Detta tillsammans med att kroppen har tillgång till att även använda lagrat fett som energi gör att man håller sig mätt längre. Jag tror inte att vi för tusentals år sedan hade möjlighet att äta 5-6 mål mat per dag, och jag tror inte att vi är skapta för att göra det heller utan kroppen behöver få vila från matsmältning emellanåt. Jag tror att 2-4 mål per dag är lagom för de flesta om vi äter rätt kost, men jag tror framförallt på att lyssna på sin kropp. Det finns de som äter endast en gång per dag och mår utmärkt medan det inte alls hade passat någon annan. På lågkolhydratkost är blodsockret alltid jämnt, man får inga blodsockerdippar och håller sig mätt längre, därför överäter man inte när man väl äter. Dessutom får man kroppens hungers- och mättnadshormoner i balans och slutar lättare äta när man blir mätt. Äter man mycket kolhydrater höjs blodsockret snabbt för att sen störtsjunka och då känner man sig hungrig igen.

Jag vill också förtydliga att mitt råd att se över sina mellanmål var riktat till en person som vill tappa lite extra fett. Anledningen till att viktnedgång uteblir är att man äter för mycket (oftast) och jag tror att mellanmål är något som många äter fastän de inte behöver. Därför är det bra att ställa sig själv frågan innan man äter mellanmål - är jag verkligen hungrig nu eller bara sugen? Och är man hungrig bara 1-2 h efter frukost, lunch eller middag tror jag att man antingen äter för lite eller äter fel. Vill man stå stilla i vikt och tycker att ett litet mellanmål är gott så varför inte? Men har man envisa kilon som man vill bli av med krävs en större insats, och då kan mellanmålen vara en onödig energikälla.

torsdag 10 maj 2012

Man måste inte

Idag är det torsdag och därmed FitnessCamp på schemat. Det faktum att det regnat hela dagen gjorde mig inte superpepp men jag var helt inställd på att köra ändå. Har man anmält sig till ett FitnessCamp är lite regn inte en anledning att stanna hemma. På vägen hem kände jag mig dock så vansinnigt trött, en trötthet som konstant ökat hela veckan, och jag kände bara att jag verkligen inte ville ge mig iväg. Jag ville bara hem, på med mjukisar, laga mat och softa en kväll. Det händer inte så ofta. Det är mycket hem-träna-laga mat-äta-förbereda morgondagen-sova-ochsåpådetigenendagtill i mitt liv, och det har gjort att jag generellt är ganska opepp för tillfället. Omotiverad. Trött. Mitt turbulenta projekt på jobbet påverkar självklart min sinnesstämning också, men trots att jag känt såhär ett tag har jag forcerat det och bara kört på. Det måste till en förändring och jag måste hitta tillbaka till balansen, men tills jag är där lyssnar jag på mig själv och accepterar inställda träningspass utan att blinka. Fast det där sista var inte riktigt sant. Jag klarade att fatta ett logiskt beslut men hade inte känslan med mig. När sambon kom hem hade jag lite ångest och tyckte att jag borde träna, men den kloka man jag har turen att leva med påpekade att jag faktiskt tränar rätt mycket och sällan är hemma och att jag borde stanna hemma eftersom jag kände som jag gjorde. När träningen är ett stressmoment som får en att må dåligt förtar det ju den positiva effekten av att träna.

Detta låter kanske som ett försvarstal men det är inte meningen. För man måste faktiskt inte. Det är väldigt få saker som man faktiskt måste göra (jaja jobba, äta, sova osv men ni fattar). Man tänker ofta att man måste göra dittan och dattan men det är inte så. Man får lov att säga nej tack och man måste inte ha någon särskild anledning. Man måste inte vara sjuk för att skippa ett träningspass. Man får vara opepp och ha lust att sunka i soffan en kväll, det är helt okej och kan vara det man mår bäst av. Ibland behöver man klart dra sig iväg, men jag börjar bli ganska bra på att känna skillnaden. När jag är sur och tvär behöver jag träna, då är jag oftast gladare och piggare efteråt men stannar jag hemma surar jag bara. När jag känner som idag och är trött och myssugen brukar det inte bli något bra pass ändå och jag kommer hem och känner mig ännu mer slutkörd medan jag om jag stannar hemma njuter av lugnet och soffan. Så funkar jag - hur funkar du?

Beslut som kvällens var dock förr betydligt svårare för mig att fatta och jag pressade mig alltid för hårt. Jag var en Duktig Flicka, vilket jag skrivit om förr. Det har lett till flera utmattningsdepressioner och jag har den hårda vägen lärt mig att det inte kommer något positivt av det där "duktiga" utan bara tvärtom. Målen jag satte upp gick inte att nå och på vägen dit mådde jag skit, tills jag fick ge upp och då mådde jag ännu sämre. Den där duktiga flickan i mig är dock envis och jag får fortfarande kämpa för att hålla henne i schack. Just nu är hon litegrann på väg tillbaka känner jag och hon motas lättast bort med lugn och ro och tid att njuta av tillvaron. Där kan jag inte säga att jag är just nu, andan är allt som oftast i halsgropen vilket känns helt onödigt eftersom det är stress jag skapat själv. Men jag jobbar hårt på att hitta tillbaka till balansen i livet vilket är anledningen till den glesare uppdateringen här på bloggen. Något måste bort för att ekvationen ska gå ihop, jag måste bara komma fram till vad och hitta en bra balans igen. Tills dess får det helt enkelt bli lite inställda träningspass och kebabsalladsmiddagar i ett ostädat hem =)

Fettförbränningstips!

Jag har en kollega som provar LCHF och jag agerar såklart coach med stort nöje, lite övning inför hösten =) Hon är normalviktig men vill, som så många andra av oss tjejer, gå ner de där 3-5 "sista" kilona av ren fåfänga. Hon ville även prova LCHF av hälsoskäl och det verkar funka bra med minskat sötsug och gladare mage, som de flesta som provar LCHF brukar upptäcka. Men om vi återgår till kroppen och vikten, så tycker jag att man i första hand ska ställa sig själv frågan varför man vill gå ner dessa kilon och om det verkligen är nödvändigt? Kanske har kroppen nått sin idealvikt och kanske är man själv för påverkad av de ideal som möter oss i tidningar och på TV? Kanske är man redan alldeles perfekt och fin som man är, kanske är kampen för kilona över och det är dags att kämpa för att vara nöjd och glad istället? Att vilja gå ner lite i vikt tror jag tillhör många tjejers vardag och det är svårt att släppa de tankarna fastän man kanske egentligen nått sitt mål.

Men de allra flesta tror jag inte lider av någon ätstörning eller skev kroppsuppfattning, utan är helt enkelt bara lite fåfänga och vill ner till en vikt vi haft tidigare i livet. Och jag tänker inte moralpredika mer eftersom jag själv är fåfäng och jag tycker det är helt okej att vara, så länge det inte går till överdrift eller går ut över ens hälsa, varken den fysiska eller psykiska! Det man ska komma ihåg med de där "sista" kilona är att kroppen inte har något eget intresse av att tappa dem, de är ju en överlevnadsreserv! Är man dessutom kvinna i åldern 25-30+ har man sämst förutsättningar för att tappa fett, hard facts tyvärr. Kroppen och hormonerna vill vara förberedda på att bära, föda och amma barn och jag kan tänka mig att det var en stor risk under vår evolution då tillgången till mat var rätt begränsad. Kroppen vet inte att så inte är fallet längre, så för att tappa det där sista fettet krävs lite ansträngning, kroppen kommer inte bara släppa det ifrån sig.

Här kommer listan med mina tips för ökad fettförbränning:

- LCHF
Med låga insulinnivåer i kroppen får din kropp tillgång till dina fettreserver och kan använda dem som energi, vilket inte går med höga insulinnivåer - då är kroppen istället inställd på fettlagring.

- Hård styrketräning
Raska promenader i all ära, men hård styrketräning är super för fettförbränningen eftersom det stimulerar våra hormoner på rätt sätt. Den ökade muskelmassan ger också ökad förbränning och dessutom snygga muskler.

- Dra ner på alkohol
Alkohol är ett gift för kroppen och därför stannar fettförbränningen upp när vi dricker. Kroppen satsar istället allt på att bränna alkoholen och vår fettförbränning står stilla i flera timmar av endast ett glas vin.

- Dra ner på mellanmål
Det påstås att vi ska äta var 3-4e timme för att hålla förbränningen vid liv, men detta är inte sant. Rådet har sitt ursprung i en undersökning som visade att vår förbränning höjs när vi äter och någon timme efteråt, vilket stämmer, men det man inte nämner är hur mycket förbränningen höjs när vi äter? Svaret är att förbränningen höjs i proportion till hur många kalorier vi äter, vilket känns väldigt logiskt. Låt säga att stenåldersmänniskan sprang på ett äpple (ja eller en rot, eller insekt eller vad de nu kunde springa på), verkar det då rimligt att kroppen förbrände flera hundra kalorier? Inte särskilt va? Kroppen värnar om sin överlevnad såklart. Det vill säga om du äter 2000 kcal på en dag så spelar det ingen roll för förbränningens skull om du äter dem i ett mål eller 5 mål, du kommer förbränna lika mycket oavsett. 
Att jag råder till att dra ner på mellanmål är för att vi ofta äter dem för att vi är sugna snarare än hungriga, och allt "onödigt" vi äter kommer påverka viktnedgången. Så känn efter - är du verkligen hungrig eller bara sugen? Det bästa är att äta 2-4 mål mat/dag, blir man hungrig mellan målen bör man öka portionsstorleken.

- Kokosolja!
Kokosolja är fantastiskt nyttig, och nu pratar jag som vanligt om den kallpressade (gärna ekologiska) och inte den i silverpaket i kyldisken som innehåller härdade fetter. Riktig kokosolja (som är fast i rumstemperatur, blir flytande vid ca 25 grader) innehåller medellånga fettsyror som kroppen inte kan lagra som fett men däremot använda som energi. Kokosolja höjer förbränningen och håller oss samtidigt mätta längre! Ca 4 msk eller 50 gram är rekommenderad mängd att få i sig per dag. Gott t ex i te eller smoothie. Jättebra att steka i också.

Ett utmärkt och enkelt sätt att både höja fettförbränningen och öka tillväxthormonerna. Bygga mer muskler och bränna mer fett samtidigt? Ja tack!

Lycka till nu med Beach 2012! =)

onsdag 9 maj 2012

LCHF Hamburgare

Igår åt vi som bekant hamburgare, och denna gången gjorde vi egna till skillnad från förra gången. Det är så enkelt att göra själv så det finns egentligen ingen anledning att köpa färdiga, framförallt inte eftersom de oftast innehåller diverse helt onödiga tillsatser. Bäst blir det nog med blandfärs, men jag sprang på ett paket ekologisk nötfärs som var nedsatt 30% pga kort datum. Jag tycker det är jättebra när butiker sänker priser på mat istället för att slänga den, därför brukar jag nappa på dessa erbjudanden!

3-4 portioner (ca 6 burgare)
500 g nötfärs
1 ägg
½ dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 tsk barbecuekrydda (jag använde LCHF-butikens)
salt och peppar

Blanda färsen med ägg, grädde, fond och kryddor. Forma riktigt tunna biffar eftersom de drar ihop sig vid stekning, och stek några minuter per sida. Servera med valfria tillbehör. Igår gjorde vi ostburgare med bacon och serverade med sallad, dressing, tomat, lök, avokado och lite rostad lök - gott!


tisdag 8 maj 2012

Lugn kväll

Jag skulle tränat med PT-Daniel ikväll men han var krasslig och fick ställa in. Jag bestämde mig då för att ta en vilodag, jag har faktiskt tränat lör-sön-mån och är rätt mör i kroppen. Utöver det är jag trött i huvudet och har inte träffat sambon på hela helgen, så det känns som att det fanns en mening med att det inte blev någon träning ikväll. Nu blir det istället myskväll i soffan med hamburgare på LCHF-vis (fast hemlagade idag) och sista delen av Inför Melodifestivalen på SVTPlay. Han ligger och sover så sött i sängen nu men jag får väl väcka honom snart om det ska bli någon mat idag =)

måndag 7 maj 2012

Kvällsmat

Sambon kommer hem först i natt så jag orkade inte laga mat själv, och kebabsallad åt jag igår =) Därför fick det bli en enkel kvällsmat bestående av kesellafluff, finn crisp med Gustafskorv och brie, och en kopp te. 

Dagens Kesellafluff bestod av:
1 ägg
1 burk Kesella 1%
2 msk vispgrädde
1 msk jordnötssmör
1 msk proteinpulver med vaniljsmak
1 msk egengjord sylt (blandade bär som kokat ihop med lite sötningsmedel)
50 g frysta bär (Gojibär/Havtorn/Blåbär/Björnbär/Tranbär/Röda vinbär) - min nya favorit i frysdisken tillsammans med de frysta granatäpplekärnorna!
Jag vispade först ägget riktigt fluffigt, sen tillsatte jag resten och vispade tills bären blandat sig ordentligt - mums!

Riktigt god och mättande kvällsmat som satt fint efter en hård omgång av FitnessCampet!




Ny läsning och mellanmål

På väg till tåget kilade jag in på Pressbyrån och köpte det nya numret av Expressens LCHF-bilaga. Det blev en så stor succé första gången att den nu ska komma 8 ggr/år, roligt! Detta är tredje numret, ska bli spännande att läsa. Troligtvis inte så mycket ny kunskap för mig, men alltid kul att hänga med och få receptinspiration. Jag köpte även den nya hälsotidningen Mat & hälsa som jag verkligen ser fram emot att läsa. Åse (56kilo), Anna Hallén och Jonas Bergqvist är återkommande skribenter, och de är väldigt kunniga allihop vilket bådar gott!

Jag passade också på att fylla handväskan med lite bra och goda mellanmål i form av rostade mandlar, perfekt om man är på språng och behöver något i magen. Båda dessa sorter brukar finnas på Pressbyrån. Risenta är det bästa valet för den har inga tillsatser, men båda har lågt kolhydratinnehåll (6-8 g/100 g).

lördag 5 maj 2012

Grillat är godast!

Vi åt en supergod förrätt, halloumibiffar! Sen blev det grillad karré med bea, sallad och grillade champinjoner, så gott! Nu blir det snart kaffe och chokladmousse, allt LCHF såklart, kul med LCHF-kompisar! =)

Balsam för själen

Min Tove-helg började på bästa sätt med att jag fick sova ett par timmar till, åt en god och lång frukost i soffan till Desperate Housewives och körde ett hårt pass för ben och mage på gymmet. Sen stack jag till min kompis kolonistuga där vi har druckit bubbel och snackat skit och nu lagar mat. Väldigt lyxigt med två kompisar som har kolonistugor som är stora och fina och där man kan släppa all stadshets och bara slappna av. Skön kväll på ingång alltså!

Arla morgon

Nu har jag varit en god flickvän och kört sambon till tåget. Har krupit ner i sängen igen och tänkte sova en stund till, 5 känns lite väl hardcore att gå upp en lördagsmorgon när man inte måste. Det känns alltid lite vemodigt och ensamt när han inte är här, även om det bara är för ett par dagar, men så blir det ju desto mysigare när man ses igen!

fredag 4 maj 2012

Trött tjej slappnar av

Jag är ledsen för min dåliga uppdatering men jag är helt slut, hinner liksom inte med mig själv. Sambon sticker till Barcelona med sina bröder på fotbollsresa imorgon bitti så jag har planerat in en riktig Tove-helg för att komma ikapp. Imorgon blir det häng med en tjejkompis och på söndag träning och? Får se vad jag känner för helt enkelt! Vilohelgen har inletts med hämtmat från charken (grillade revben, oliver, marinerade champinjoner och annat gott) och Let's dance från igår. Nu ser jag på Desperate Housewives och äter ost medan sambon packar. Inte alls dumt, nu är det bara vilopulsen som ska infinna sig också och det gör den bäst i horisontalläge har jag hört =) Ha en skön fredagkväll mina vänner!

onsdag 2 maj 2012

Aaahhh...

Det är nåt magiskt med den här solen, allt blir liksom så gött... Som att ta sig en liten scones till mellanmål på balkongen innan jag ska iväg på bokklubbsträff om en stund. Om jag hinner tänkte jag skriva ett inlägg när jag kommer hem ikväll om vilka vitaminer jag tar tillskott av och varför, det är intressant det där med vitaminer tycker jag =) Njut av solen så hörs vi senare!

Big news

Jag kan inte fatta att jag missat att berätta det här för er, ett av de största beslut jag tagit! Jag har länge varit intresserad av kost och hälsa, såväl fysisk som psykisk. Efter att jag började med LCHF i december 2010 har mitt intresse för kost fullkomligt exploderat. När jag startade denna bloggen i oktober 2011 var det delvis ett test, för att se hur jag skulle känna för att lägga ännu mer tid på kost och hälsa än jag redan gjorde. Svaret på den frågan är att jag bara tycker att det är mer och mer intressant och roligt, och önskar att jag hade möjlighet att lägga ännu mer tid på det, vilket är svårt eftersom jag jobbar heltid och vill hinna träna en del också. Mina framtidsfunderingar fortsatte, och plötsligt dök det upp en möjlighet jag bara var tvungen att ta. Dagen efter att nyheten lanserades var jag anmäld, och i höst blir jag kostrådgivare genom Anna Hallén utbildningar!



Jag var sugen på att gå mf Hälsoutbildningars kurs, där Anna tidigare var lärare. Men deras upplägg innebär att jag hade behövt ta tjänstledigt i en månad, vilket det blir svårt att få ihop ekonomiskt. Nu behöver jag bara ta ledigt i 5 dagar vilket är lättare att få ihop. Anna Hallén är en stor förebild för mig med sitt kloka sätt och stora kunskap, och jag längtar efter att få träffa henne i verkligheten och lära mig mer om det jag brinner för!

Vad utbildningen leder till får framtiden utvisa, jag har ett väldigt öppet sinne och är fortfarande beredd på möjligheten att jag kommer fram till att det är en hobby och ett stort intresse men inget mer. Som det känns nu hoppas jag dock att på något sätt och i någon utsträckning kunna jobba med att hjälpa människor må bättre, och det finns fler utbildningar jag skulle vilja komplettera med i framtiden. Hoppas ni vill fortsätta följa min hälsoresa som hittills lett mig in på vägar jag aldrig kunde ana!

tisdag 1 maj 2012

Deklaration klar

Puh, vi flyttade ju förra året så idag var det dags att deklarera vinst och sånt skojigt. Tur jag varit ordentlig flicka och hade koll på mina kvitton. Värst av allt var nästan att få ordning på e-legitimationen. Nu är jag äntligen klar vilket är en befrielse, men gav en massiv huvudvärk. Vi hörs imorgon vänner.