måndag 30 januari 2012

Rubbade träningsplaner

Mitt mål var att träna 4 ggr varje vecka, det kanske låter överambitiöst men jag tyckte det kändes fullt rimligt. 3 ggr tänkte jag köra PT-Daniels program från förra inlägget och 1 gång tänkte jag springa eller liknande. Förra veckan hann jag med programmet 2 ggr plus att jag körde ett konditionspass. Jag simmade 800-1000 m en dag också så om jag är snäll kan vi låta det räknas som 4 gånger ändå. Jag hade dock tänkt att köra programmet igår, men eftersom jag var uppe och spydde som en gris natten till igår så blev det inget av med det. Igår var jag som en zombie hela dagen och rörde mig som en sengångare, hade ingen aptit överhuvudtaget heller. Idag mår jag bättre men är inte helt återhämtad. Har fortfarande lite ont i magen och den är svullen som en ballong, men mitt allmäntillstånd är mycket bättre så det känns som att det värsta är över. Förmodligen fick jag i mig nåt dåligt som kroppen behövde göra sig av med.

Det blir alltså ingen träning idag men förhoppningsvis kan jag få till ett pass imorgon så är jag i någorlunda fas. Mest av allt hoppas jag på att snart få må helt bra igen så jag kan njuta av Koh Mak som vi kom till idag och framförallt matlagningskursen som vi ska på imorgon!

fredag 27 januari 2012

Semesterträning

Jag tänkte lägga upp en bild på vad vi gör ikväll - dricker drink och äter chips på verandan - men det blir lite tjatigt från förra inlägget så vi pratar lite träning istället!

Jag nämnde ju för ett tag sen att jag självklart skulle träna på semestern. Att efter allt mitt slit lägga mig i en solstol i två veckor känns otänkbart! Dels för att jag inte vill tappa allt jag byggt upp men också för att jag numera är beroende av träning. Jag mår så mycket bättre när jag tränar så det är inte värt det att inte träna! Jag fick detta program av min PT:


- höga knä med slag: 3 min
- knäböj 30 reps följt av 1 min jägarvila: 3 varv
- 10 st upphopp följt av 1 min planka: 3 varv
- 10 st armhävningar följt av 50 st crunches: 3 varv
- 10 st dips följt av 20 st legdrops (tryck ner svanken): 3 varv
- höga knä: 1 min i högt tempo!!!

Det är ett grymt bra program, intensivt och effektivt, som vanligt när PT-Daniel sätter ihop övningar =) Jag har kört det två gånger, senast i morse, och har dessutom kört ett egenkomponerat kortare program en gång när jag inte hade så mycket tid. Då blev det intervaller på löpbandet, arnoldpress, axelpress, fällkniven på pilatesboll och avslutningsvis bicepscurls och hammercurls. Jag har dessutom passat på att simma litegrann i poolen. Träningen är jag jäkligt nöjd med men med kosten blir det som det blir. Jag äter och dricker vad jag känner för - det är jag värd och jag är beredd att ta konsekvenserna. När jag kommer hem blir det 4 stentuffa veckor med både kost och träning och jag känner mig grymt peppad inför det! Det är faktiskt bara semester 5 veckor per år, så de andra 47 veckorna spelar större roll! Men det är upp till var och en vilka beslut man tar, så länge man njuter av de undantag man väljer att göra och accepterar följderna av dem! Har man ångest under tiden eller efteråt så var det ju liksom inte så lönt.

Nu ska jag återgå till mitt korsord! Hoppas ni har det bra där hemma och får en riktigt härlig helg! Prova gärna min semesterträning och berätta vad ni tyckte!

Kramar från Thailand!

onsdag 25 januari 2012

Told you so

Jag sa ju att det var såhär det skulle bli:




Efter 3 dagar i galna Bangkok med shopping, Imax-bio, massage, manikyr och pedikyr, fish spa, softande på Kao San-road, urgod thaimat i massor och lyxliv på fint hotell kände vi oss mer än redo att dra vidare till betydligt lugnare Koh Chang. Som de pensionärer vi verkar ha blivit så bor vi på samma hotell som förra gången vi var här. Tyvärr fick vi denna gången något sämre utsikt och bor säkert 5 meter längre från stranden men vi ska försöka uthärda. Dagen har mestadels spenderats på buss och båt men vi hann med nån timme på stranden också och har nu sett på solnedgången från verandan med en öl i näven. Det är svårt att klaga helt enkelt. Hoppas ni har det bra där hemma trots kylan som jag hört vaknat till liv. 

Kram på er!

lördag 21 januari 2012

Nu bär det iväg!

Nu beger jag mig till Thailand för två veckors semester med mycket sånt här:


Jag hade en väldigt ambitiös plan att förbereda inlägg till er men det har inte hunnits med, så nu hoppas jag innerligt att ni fortfarande kommer ihåg mig när jag är tillbaka. Tills dess så kan väl ni vara lite aktiva här istället? Jag är så nyfiken på vilka det egentligen är som tittar in här, så jag skulle bli jätteglad om du ville ta dig tid att berätta vem du är! Frågor av alla de slag är också välkomna, och jag tar gärna emot tips på vad du vill läsa mer om!

Under semestern kommer jag inte köra strikt LCHF utan njuta av det jag känner för, däremot kommer jag hålla igång med lite träning. När jag är tillbaka blir det 4 veckors riktigt intensiv träning med extra benfokus inför skidresan, och en seriös LCHF-nystart, ett perfekt tillfälle att haka på och komma igång med träning eller köra en formtoppning! Hoppas ni vill vara med!

Ha det så gott här hemma, njut av träning, mat som får dig att må bra, vänner som gör dig glad och en och annan slapp kväll i soffan, så hörs vi snart!

torsdag 19 januari 2012

Om vikten av att berömma sig själv

Åh, hela dagen har jag gått omkring och myst och njutit av mitt fina resultat på fettmätningen igår. Jag är så nöjd och så stolt över mig själv att jag nästan spricker! Det som gör mig nästan ännu mer stolt är det faktum att jag faktiskt lärt mig att gå i mål och ge mig själv beröm när jag gör det. Jag är nämligen en sån där duktig flicka, en sån som alltid haft bra betyg och presterat bra i allmänhet, men ändå känt sig väldigt liten och betydelselös och aldrig varit nöjd utan istället bara höjt ribban mot nya högre mål. Till sist var målen så höga att de var omöjliga att uppnå, och då stämde ju det som jag inom mig kände: att jag var ganska värdelös och borde kämpa hårdare.

De senaste åren har jag jobbat väldigt hårt på att sänka kraven på mig själv och komma ur den onda spiralen. Jag hade faktiskt inget val, jag blev flera gånger utmattad och till sist (i samband med lite annat elände) blev jag deprimerad och det var först då jag på riktigt insåg att jag var tvungen att förändra mitt beteende, annars skulle det knäcka mig. Vägen från de hårda kraven, kontrollbehovet och prestationsångesten har varit lång och svår, och pågår fortfarande. Men jag har kommit oerhört långt och ser mig numera som en nykter prestationsknarkare. Jag mår jättebra, men kan fortfarande hamna i situationer som triggar igång mina gamla tankar.

Ett av de största problemen var att jag aldrig lät mig själv gå i mål. Så fort jag närmade mig målsnöret så flyttades det fram. Om jag till exempel tänkt mig att träna 3 gånger en vecka och gjorde det, så tänkte jag att 4 pass ju hade varit ännu bättre. Lyckades jag då klämma in även ett fjärde pass så tänkte jag att 5 pass hade ju varit bra, och hann jag då inte med det så blev slutresultatet att det var en dålig träningsvecka, istället för att jag tänkte "4 träningspass - bra jobbat!". Att leva på det här sättet är oerhört tröttsamt, men jag var rädd att om jag släppte på kontrollen så skulle jag också sluta sträva framåt och bli nån slags soffpotatis, och detta gällde alla områden i mitt liv. När jag nu står här på andra sidan, den ljusare sidan, och är stolt som en tupp så inser jag hur fel jag hade. Att komma under 30% i kroppsfett var bara ett delmål, mitt slutmål är att komma ner till fitnessintervallet som är 21-24%. Men att jag berömmer mig själv och låter mig själv slappna av och njuta för att jag uppnått ett delmål, gör inte att jag skiter i att sträva efter mitt slutmål utan tvärtom! Det är tack vare att jag ger mig själv cred för allt slit och allt bra det fört med sig, som jag kommer orka fortsätta kämpa lika hårt tills jag är i mål!

Tänk på detta, för jag vet att det finns fler duktiga flickor där ute. Det är mycket roligare att vara en lycklig flicka än en duktig flicka. Jag lovar.

onsdag 18 januari 2012

Äntligen!

Inför kvällens fettmätning var jag som vanligt väldigt nervös. Jag tyckte att jag borde få ett ok resultat, för jag känner mig annorlunda i kroppen och PT-Daniel kommenterade så sent som igår att det börjar synas ordentlig skillnad nu. Men jag vet hur besviken jag skulle bli om det inte gått bra eftersom jag kämpat så hårt, så därför vågade jag inte hoppas på för mycket, men ville verkligen komma under 30%. Förra mätningen gjordes för fyra veckor sedan och då hade jag 31,7%. Sen dess har det varit jul och nyår och jag var dessutom sjuk en vecka. Men här är dagens resultat jämfört med första mätningen:
BAM! Där satt den! =) Sen förra mätningen har jag minskat 3,1% i fett och ökat 2% i muskler! Det var bättre än jag vågade hoppas på, och med min nuvarande fettprocent på 28,6% är jag äntligen, äntligen, ÄNTLIGEN officiellt inom det acceptabla intervallet för kvinnor. Jag ligger dessutom över genomsnittet (28%) i muskelmassa. På 3 månader har jag alltså sänkt min fettprocent med 8,2%, ökat muskelmassan med 5,6%, samt minskat mitt midjemått med nästan 5 cm. Så. Jävla. Nöjd. Vikten har inte förändrats särskilt mycket vilket ytterligare bevisar att den inte är relevant! Jag har ju tappat nästan 5 kg fett, det är ganska sjukt egentligen!

Baserat på detta har jag 3 råd till dig som vill komma i form:
- Var inte rädd för styrketräning! Lyft vikter och det tungt!
- Kasta ut vågen, låt inte den göra dig ledsen om viktminskningen uteblir, förlita dig istället på mått, fettprocent och hur kläderna sitter.
- Om du har råd - anlita en PT! Det är den bästa investering jag gjort i mig själv! Man behöver inte göra som jag och träna så intensivt, utan det räcker med någon eller några timmar för att komma igång och få ett träningsprogram och tekniktips. Med PT får du träning som är anpassad för just dig och de mål du vill uppnå, och det finns inget så motiverande som när det hårda slitet ger resultat!

Just sayin

Fettmätningen gick sjukt jävla bra rent ut sagt. Men mer om det senare, nu ska jag äta extremt välförtjänt kebabsallad med extra allt och se på kvällens Mästerkock. Hörs sen! =)

tisdag 17 januari 2012

Träning och fettmätning

Kvällens träning med PT-Daniel gick ganska bra. Vi körde igenom mitt nya framsidespass för första gången och resultatet var lite blandat. Mycket gick bra men vissa övningar gick inget vidare. Bänkpress t ex. Jag fick inte lika mycket hjälp som förra gången och resultatet var skakigt och snett och nä, inte alls nöjd är jag. Men, jag borde rimligtvis bli bättre så om ett par gånger kanske jag kan få godkänt? Gjorde knäböj i Smith-maskin också, maxade 50 kg och det får jag väl vara nöjd med. Har hittills kört mycket knäböj på alla möjliga sätt (t ex hållandes medicinboll med sträckta armar, och mot vägg med pilatesboll bakom ryggen och vikt i famnen) och i kombination med andra övningar, men vi har då kört många repetitioner och det var därför gött att istället få köra tungt.

På sistone har jag oftast överösts av beröm på träningen, men idag fick jag faktiskt lite skäll vilket nog var bra för mig. Det är lätt att slappna av när det går bra, men det krävs fokus för att det ska fortsätta gå bra! Jag gillar att jag alltid blir pressad till mitt yttersta, bara för att vi tränar ofta tillsammans och stämningen är avslappnad så innebär det inte att jag kommer undan med något slarv, och det är precis så det ska vara!

Imorgon är det dags att göra ny fettmätning igen. Det är fyra veckor sen sist och jag vill göra den innan jag åker till Thailand. Oavsett vad den visar så kommer det göra mig mer motiverad att träna på semestern, för självklart har jag fått ett speciellt träningsschema att utföra där, vad trodde ni egentligen? =) Faktum är att jag kommit in så bra i träningsrutinerna nu att jag faktiskt inte kan tänka mig att inte träna på två veckor, jag skulle klättra på väggarna! Och förutom rastlösheten så vill jag ju självklart behålla musklerna som jag kämpat så för att skaffa mig.

Nu väntar duschen och bingen, och sen hoppas jag få sova ordentligt till skillnad från de senaste två nätterna då jag av någon anledning sovit jättedåligt!

måndag 16 januari 2012

Dagens träning

Det är praktiskt att ha en blogg märker jag, för att jämföra mina träningspass. En träningsdagbok är ett alternativ såklart och det kanske jag får komplettera med framöver så jag inte tjatar hål i öronen på er också (min sambo är redan ganska trött på allt mitt träningsprat...) =) I alla fall, ikväll var det dags för cardio igen och jag körde samma upplägg som förra veckan. F r u k t a n s v ä r t omotiverad var jag, inte ett endaste dugg sugen på att träna och väldigt nära att stanna hemma. Men, nu är jag över den berömda tröskeln då man tränar även när man inte vill och kvällens pass såg ut så här:

- 20 min intervaller på crosstrainer 
Intervallerna gick galet segt, kroppen (eller huvudet?) var inte alls med mig och jag fick köra lägre motstånd än vanligt. Jag tror faktiskt att det mest var huvudet som hindrade mig, för pulsen stack inte iväg och jag kände mig okej i kroppen så det borde gått betydligt bättre än det gjorde.

- Magövningar: 15 x fällkniven + 20 crunches utan vila mellan, 4 varv
Det här med supersets är något PT-Daniel kör hårt med, och det är ganska coolt vilken effekt det ger. I vanliga fall kan jag göra betydligt fler crunches än 20 st, men direkt efter fällkniven så brände det ordentligt i magen och jag fick alltså på det här sättet ut mer av en övning som annars varit ganska lätt. Det är smått skrämmande att Daniel på något sätt tagit sig in i mitt huvud och nu pressar mig till fler reps även när jag tränar själv (!), det vill säga jag har blivit väldigt mycket bättre på att pressa mig själv och ger det där lilla extra även om ingen skriker på mig. Nämnas bör också att jag inte klarade mer än 2-3 reps av fällkniven första gången jag provade den i oktober...

- 25 min löpning
Jag börjar hitta något slags flow i löpningen nu, och med bättre självförtroende vågar jag också pressa mig själv mer. Det blev en liten förbättring från förra veckan: 3,74 km på 25 min, snitthastighet 9 km/h.

Sammanfattningsvis så var det ett bra pass och jag är glad att jag tog mig iväg! Konditionspassen börjar äntligen kännas som något mer än ett nödvändigt ont och det är roligt att kombinera med lite olika magövningar!

Intervallpass

Jag hittade detta roliga intervallpasset hos Olga Rönnberg, och kände mig genast manad att prova!
Det såg tufft ut så mina förväntningar på att klara det var inte alltför höga när jag ställde mig på bandet i lördags, och jag hade förberett mig mentalt på att behöva sänka lutningen. Men jag tog mig igenom hela och kan varmt rekommendera passet! Det var en riktig utmaning och pulsen var konstant hög. Jag kommer definitivt köra detta passet fler gånger! Mitt konditionspass ska vara 45 minuter långt, så när jag var klar med intervallerna sänkte jag ner lutningen till 0 och joggade i 25 minuter. Då fick jag äntligen uppleva den där sköna känslan av att springa igen! Hittills har det mer eller mindre bara varit en pina, men kanske börjar min kondition bli lite bättre nu?

söndag 15 januari 2012

Bänkpress!

Idag fick jag äntligen prova bänkpress! Det är en sån klassisk övning och det hör liksom till att veta hur mycket man tar, så jag hade som önskemål att få med den i mitt nya träningsprogram, och idag var det dags! Jag kan säga direkt att det är en övning jag underskattat och jag förstår att jag inte fått prova den tidigare. Den kräver en del stabilitet och för min klena överkropp räckte stångens vikt (20 kg) gott och väl. Jag fick hur som helst godkänt av PT-Daniel, men jag belastade av någon anledning snett så det finns en del att förbättra till nästa gång.

Körde ett roligt intervallpass i lördags också, men det får jag berätta om imorgon för nu är det läggdags!

fredag 13 januari 2012

Fredag!

Så var det fredag igen och plötligt bara en vecka tills det är dags att packningspanika inför att åka till Thailand! Dock så är just Thailand det lättaste landet jag vet att packa till, det är ju så billigt att köpa kläder där och det ingår i planen att köpa lite sköna strandklänningar och sånt - åh vad jag längtar nu!

Denna fredagen har också något roligt på agendan, min fina väninna J har nämligen fyllt år och det ska vi fira ikväll! Det blir middag på min favoritrestaurang och detta står på menyn:


Ska nog slinka ner alltihop ;) Hoppas ni har en bra fredag!

Loose pants!

När jag drog på mig jeansen i morse trodde jag att jag lagt fram fel byxor igår, för de kändes så lösa över låren och i midjan. Nyvaken stod jag en stund i vårt mörka sovrum där sambon fortfarande sov, kände på bakfickorna efter en dragkedja, och jo, den var där, det vill säga rätt byxor. De är förvisso inte nytvättade så till viss del uttöjda, men jag använde dem senast i julas och då satt de inte såhär! Förvirrad men härlig start på denna fredag, ingen otur än så länge! My hard work finally pays off!!

LCHF Lövbiffsrullader med ädelostsås och smörfräst vitkål

Här kommer som utlovat gårdagens recept. Ett gammalt familjerecept som förr serverades med tagliatelle, men när jag nu inte äter kolhydrater provade jag med vitkål istället och saknade inte pastan ett dugg! Strimlad och smörfräst (eller snabbkokt om man föredrar det) vitkål är ett jättebra pasta-substitut tycker jag!

ca 4 port
600 g lövbiff
1 paket bacon
2 champinjoner
1 tomat
timjan

1 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
ca 150 g ädelost

1/4 vitkålshuvud
smör och/eller kokosfett

Sätt ugnen på 200 grader. Skär champinjonerna i fjärdedelar och tomaten i klyftor. Lägg en skiva lövbiff på en skiva bacon, krydda med salt och peppar och eventuellt lite grillkrydda (helst utan glutamat). Lägg på en tomat- och en champinjonklyfta och rulla ihop. Lägg rulladerna i en ugnsfast form, krydda med timjan och sätt in i ugnen i ca 20 minuter.

Koka upp creme fraiche och vispgrädde och smula ner ädelosten. Låt koka ihop och smaka av ostmängden.

Strimla vitkålen och stek i smör och/eller kokosfett, jag brukar ta hälften smör och hälften kokosfett. Obs! Köp inte kokosfettet i silverpaket i kyldisken, det innehåller härdat fett och är inte bra. Ekologiskt kokosfett som går att köpa t ex i hälsokostaffärer eller från LCHF-butiken är däremot det bästa fettet att använda!

Servera och njuuut!

Matlådenörd

Jag missade mitt vanliga tåg i morse med säkert 30 sekunder, så nu sitter jag på det långsamma tåget som går strax efter, men kommer fram en längre stund senare, och har tråkigt. Men då hinner jag visa upp min fina matlådekasse som jag inviger idag! Jag har alltid med mig både frukost och lunch till jobbet, och om jag ska träna även ett mellanmål. Jag har slitit ut otaliga påsar och pappkassar, men nu har jag en som kommer hålla och dessutom är söt att titta på. Man får glädjas åt de små sakerna i vardagen =) Finns på Lagerhaus!

torsdag 12 januari 2012

Torsdagslyx!

Jag kände ganska tidigt idag att jag behövde en vilodag och en lugn kväll hemma. Kände mig trött och halvsliten men tanken på god mat och soffan tog mig igenom dagen. Vi lagade riktigt god mat och plötsligt kändes det som fredag - så det fick bli ett glas rött till maten, satt fint! Har sett på Sveriges Mästerkock och nu är det Biggest Loser. Sen natti natti =)
Lövbiffsrullader med ädelostsås och smörfräst vitkål - gudomligt gott, recept kommer imorgon, fredagstips!

Titta vad som trillade ner i min brevlåda igår:

Ett halsband från mitt favvomärke Pearls for Girls, tillsammans med denna söta lapp, av ingen särskild anledning - behöver jag säga att jag blev alldeles tårögd? Finaste föräldrarna...

onsdag 11 januari 2012

Nya träningskläder till nytt träningspass

Det där med träningskläder känns mer och mer viktigt, men det är väl inte så konstigt när jag hänger på gymmet 4 dagar i veckan... Det blir liksom lite tjatigt att dra på sig samma gamla paltor varannan dag, så i helgen inhandlades ännu lite nytt:


Ett tunt och skönt träningslinne, ett par korta tights till Thailand (och sommaren), två sporttoppar och två par träningstrosor (bollarna). Allt i glada färger från Stadium.

Linnet premiärtränade jag i idag, då det var dags att prova mitt nya framsidespass tillsammans med PT-Daniel. Min 2-split ska ju få sig en uppdatering. Passet kändes bra men kroppen var helt slut från blodgivningen igår... Svetten började rinna redan under uppvärmningen och jag kände mig alldeles svag i kroppen under resten av passet. Kunde inte alls ta i som vanligt, vilket var väldigt frustrerande, men jag visste ju varför och till och med Daniel var förstående och lät mig köra 3 sets istället för 4. Note to self: Efter nästa blodgivning kan det vara läge med en extra vilodag...

Vintermål

Nu när höstmålen är utvärderade är det såklart dags att blicka framåt och sätta nya mål för vintern. Att det inte blir gjort förrän nu kan man väl få skylla på att vi här i Skåneland inte haft annat än höstväder?

Träning
Träna 4 ggr per vecka

Fettprocent
Komma under 30% 


Sömn
Se till att sova minst 7 h/natt

Således färre mål den här gången för att öka fokus och inte försöka uppnå allt samtidigt. Sömnen fick jag ju fet bakläxa på från höstens mål, tyvärr har jag ingen direkt strategi för hur det ska gå bättre denna gången. Jag har under flera år velat bli bättre på att komma i säng i tid men det verkar vara fysiskt omöjligt för mig. Hur gör man för att bli en sån där ordentlig människa som går och lägger sig senast klockan 22?? Tips?!?

Höstmålsutvärdering

Hmm, det börjar bli dags att utvärdera höstmålen och sätta nya för vintern va? Here goes:

Träning
Träna 3 ggr per vecka
Check! Förutom när jag varit sjuk så har jag faktiskt tränat minst 3 gånger varje vecka! Rätt bra ökning från att inte ha tränat alls på ett halvår om jag får säga det själv.

Kost
Äta enligt LCHF fast höja proteinintaget till 30 E%. Max 1 undantag/månad
Jag har försökt att mindre och mindre mäta och väga vad jag äter, så jag har inte alltid kommit upp i 30% protein, men ligger mellan 20-30%. Första månaden blev det inga undantag men sedan har det blivit något mer, framförallt nu vid jul och nyår. Men jag tycker att jag har hittat en bra balans där jag väldigt sällan gör undantag eftersom jag mår så mycket bättre då, och när jag ändå gör undantag äter jag numera med måtta. Jag har inget sötsug längre och blir nöjd av att bara smaka lite.

Vikt
Gå ner till 57 kg som brukade vara min vanliga vikt.
Vikten har jag verkligen kämpat med att inte bry mig om, för den stod länge helt stilla kring 60 kg, vilket de senaste åren varit min "hit men inte längre"-vikt, då jag alltid sett till att skärpa mig och då har jag snabbt minskat i vikt. Nu hände ingenting fastän jag åt ordentligt och tränade bra. Senaste fettmätningen gav dock svart på vitt att vågen inte är ett facit. Jag hade bara minskat 1 kg i vikt, men fettmätningen visade att jag tappat 3 kg fett och ökat 2 kg muskler, vilket är ett resultat som det är svårt att vara missnöjd med. Hur som helst så väger jag nu oftast 58-59 kg vilket jag är nöjd med, det får ta den tid det tar!

Fettprocent
Minska till 31% så att jag hamnar inom det acceptabla intervallet för kvinnor
Senaste fettmätningen visade 31,7% så jag är inte riktigt där men nära nog!

Sömn
Se till att sova minst 7 h/natt
Med sömnen har det gått katastrofalt dåligt och det måste bli skärpning! Jag sover oftast 6-6,5 h/natt, och det är alldeles för lite för mig.

Höstmys
Hitta sätt att bejaka hösten och se det mysiga och vackra i den. Dricka mycket te. Tända värmeljus så det står härliga till. Se på Twin peaks under täcket i soffan. Såna saker.
Höstmyset fick inte så mycket utrymme i bloggen för jag hann inte riktigt med, jag prioriterade att mysa framför att blogga =) Det gick faktiskt rätt så bra och hösten var inte så jobbig som den brukar vara. Har kommit mer och mer in i tänket att bejaka varje årstid och det blev massor av julmys och vi ser på film, tänder ljus osv som aldrig förr!

Summa summarum så är jag nöjd med mina mål och resultatet av dem. Jag hade som vanligt en ambitiös målsättning och siktade kanske lite för högt vilket visade sig i form av diverse stressymptom. Men jag lärde mig av det och gjorde om och gjorde rätt, skalade av i schemat och prioriterade endast det som var viktigast för mig, träning och min sambo. Jag har fått in träning som en naturlig del av min vardag igen, jag äter bra, och jag har på bara 3 månader blivit väldigt mycket starkare, uthålligare, tuffare, och fastare i kroppen!

tisdag 10 januari 2012

Blodgivare

Godkväll!

Det är en väldigt trött Tove som skriver fastän jag borde sova... Men jag känner att jag måste promota det här med att ge blod eftersom jag var på blodcentralen idag. Det var mitt femte besök så jag fick ett paraply som bonus! Och dessutom äntligen en T-shirt som jag myser i nu och känner mig stolt. Att ge blod är ett enkelt sätt att göra något stort för en annan människa. Allt som allt tar besöket ca en kvart, men jag brukar sitta kvar en stund efteråt för att se hur kroppen reagerar, och faktiskt för att njuta av atmosfären. Det är en speciell känsla att se människor komma och gå, för att av helt osjälviska skäl donera blod, och så alla sjuksystrar som tar så fantastiskt väl hand om en. Det är en mysig stämning och det känns fint att vara en del av.

Själva blodgivningen känns inte särskilt mycket, ett litet stick när de sätter in nålen bara. Jag har hyfsat lågt blodtryck och första gången blev jag lite yr, men sedan dess har det gått hur bra som helst. De säger att kroppen efter några gånger känner igen vad som händer och vet hur den ska hantera det, häftigt! Det är dessutom ganska bra att göra sig av med lite gammalt blod, så återbildar kroppen nytt och fräscht istället! =)


Man får inte träna samma dag som man lämnat blod, och jag hade inte orkat heller! Blir efteråt ganska trött och framförallt hungrig, så idag har jag ätit utan några som helst restriktioner när det gäller mängd, men håller mig fortfarande till LCHF såklart! Tröttheten går snabbt över och många känner sig efter några dagar mycket piggare än tidigare! Så inget att tveka på, kika in här och hitta din närmaste blodcentral och bege dig dit!

Natti natti! =)

måndag 9 januari 2012

Done!

Yes, träning avklarad! Det var ett tag sen jag körde enbart cardio så det var en mental utmaning och humöret gick upp och ner. Först blev det 20 minuter intervaller på crosstrainern, det gick bra och jag höjde motståndet i några av intervallerna. Försöker jobba mig upp till en högre nivå, genom att prova i några intervaller tänker jag att jag kommer dit så småningom. Har redan höjt ett snäpp sen jag började träna i oktober vilket är kul!

Sen blev det 25 minuter löpning och det var där psyket tog stryk och sedan återhämtade sig. Jag älskar att springa fastän jag har noll talang för det. Jag tror inte att jag kan bli snabb oavsett hur mycket jag springer, så jag har fått lära mig att inte bry mig så mycket om mina tider och framförallt inte jämföra mig med andra, utan bara med mig själv. Så länge jag förbättrar mina egna tider så är resten oväsentligt, men det är inte alltid så lätt att tänka så... However, min kondition är just nu lite för dålig för att jag riktigt ska kunna njuta av löpningen, men om några veckor kommer det kännas bättre! För att jag ska kunna jämföra tänkte jag föra lite träningsdagbok här, idag blev det 3,66 km på mina 25 min, och en snitthastighet på 8,8 km/h. Jag avslutade med plankan, 3 x 1 minut. När jag började träna kunde jag knappt uthärda i 30 sekunder...

Till middag blev det denna goda sallad från Ulrika Davidssons kokbok "LCHF på mitt sätt", som jag tycker är en riktigt trevlig kokbok, dock så är recepten lite snålt tilltagna, men det är ju enkelt att justera =)

Rökt lax och pepparrotsfärskost på en bädd av babyspenat, avocado och sparris. Lite olivolja, pressad citron och sesamfrön på det - mums! 

Seeeeeg

Blööööö, så segt det kan kännas att behöva ge sig iväg till gymmet (fastän det bara ligger några minuter bort...)! Har bestämt mig för cardio idag, och idag är ingen bangardag, idag behöver jag träna för att komma igång igen. Försöker tagga till med träningsplaylisten på högsta volym och är halvt ombytt, så snart kör vi!!

Ändrade planer

Lite tungt var det allt att gå upp i morse efter 3 väldigt sköna lediga dagar, men jag påminde mig själv om att det bara är 10 dagar kvar att jobba, sen blir det Thailand i två långa härliga veckor - längtar!

Veckans träningsplaner har kastats omkull, för det planerade Fitness-campet har blivit uppskjutet en vecka! Har bara en inbokad PT-timme så jag får minsann träna mina styrkepass på egen hand i veckan, det var många veckor sen nu! Men det blir kul det med, jag sparar pengar och blir dessutom mer flexibel tidsmässigt vilket är skönt.

Hoppas ni har en bra måndag!

söndag 8 januari 2012

Färdigtränad

Tjoho, färdigtränad för veckan! Men inte för att jag varit på gymmet och kört mitt planerade cardio-pass, utan för att jag bestämde mig för att strunta i det! Gränsen mellan när man bör sparka iväg sig själv till gymmet och när man faktiskt behöver en lugn kväll hemma är hårfin och svår att hitta. Jag har misslyckats massor av gånger åt båda hållen och inget av det blir särskilt lyckat. Varken en rastlös kväll hemma eller ett oinspirerat pass med en kropp tung som bly ger mig något positivt. När det blir rätt däremot är känslan fantastisk. När man efter att ha varit trött, seg och sur kommer hem sprudlande av glädje efter lyckad träning vet man att man gjort rätt. Men jag vet också att jag gjort rätt i detta nu, när jag avslappnad och lycklig ligger i soffan i mina mysisar med en riktigt skön avslutning på denna långhelg framför mig.

Jag är en person som har svårt att slappna av. Det finns alltid så mycket jag borde och till och med "måste". Det senaste året har varit så stressigt att vilopulsen blivit ännu svårare att hitta och vissa dagar har jag inte lyckats alls utan levt med andan i halsen och nästintill hjärtklappning från morgon till kväll. Därför är jag så glad och tacksam att jag nu åter lärt mig att stänga av, vila och njuta av lugnet. Önskar alla en skön söndagkväll, med bara saker ni vill göra och mår bra av på schemat, vad det än må vara!

Insane

Jag har ju inte berättat om fredagens maraton-Corepass med PT-Daniel än. Det var riktigt sjukt men jag överlevde, och var i efterhand väldigt glad, nöjd och stolt över mig själv, om än skakig och helt slut flera timmar efter passet. Träningsvärken är inte nådig heller...Upplägget var nåt sånt här:

Springa upp och ner på stepbräda - 1 min
Breda pull-ups (chins) med hjälp upp - 8 st
Omvända armhävningar (med böjda ben) - 10 st

Knä mot mage (som denna fast med händerna på medicinboll)- 30 sek
Renegade row med 4 kg-hantlar - 30 sek
Plankan mellan pilatesboll och bänk - 30 sek

Plankan med rotation - 15 sek/sida
Fällkniven - 30 sek
Vadcurl - 30 sek

Knäböj med pilatesboll bakom ryggen och 10 kg vikt i famnen - 1 min
Armhävningar (på fötter såklart) - 30 sek
Burpees - 30 sek

Varje sekvens av 3 övningar repeterades 4 gånger, mot mina vanliga 3 vilket bara det var en chock. Lite löpband fick jag springa på också, där Daniel ställde in hastighet och lutning. Jag kan ha fått ett litet utbrott när han förlängde min tid från 3 min till 3.20 sådär 5 sekunder innan jag skulle varit klar. Kan ha varit så att jag inte klarade just den utmaningen just där och då, men jag klarade fasiken så många andra utmaningar! Det är kul att blicka tillbaka, och då tänker jag framförallt på mitt första Core-pass, det är verkligen stor skillnad på hur mycket mer jag orkar efter mindre än 3 månaders träning!

lördag 7 januari 2012

Underbar start på långhelg

Denna helgen har verkligen varit lång och man borde ha 3-dagars helger mycket, mycket oftare! Helgen inleddes på bästa sätt i torsdags med en riktig myskväll med min sambo (som för övrigt sover så himla sött bredvid mig i soffan nu ♥). Jag överraskades med en jättefin bukett rosor, sen lagade vi klassisk fredagsmat (kött och bea) men med ett nytt tillbehör: blomkålsrösti! Det var en chansning från min sida, men det var gott, lägger ut recept senare!


Rejäl bit hängmörad entrecote, Lallerstedts Bearnaise, blomkålsrösti och tomatsallad med schalottenlök, vitlök, olivolja och körvel - sååå gott alltihop!

Kvällen spenderades i soffan med gott vin och film i form av Law abiding citizen (med Gerard Butler)som en kollega tipsat om. Jag tyckte den var helt ok men inte så fantastisk som han påstod. Enligt honom skulle den vara minst lika bra som Taken (med Liam Neeson) men det kan jag inte hålla med om. "Taken" däremot tyckte jag var en riktigt bra film, grymt spännande och cool, rekommenderas!

Jag får erkänna att jag med åren gått från att vara partypingla (men hon vaknar fortfarande till liv ibland!) till en riktig hemmatjej. Jag älskar att mysa runt hemma när jag är ledig och då naturligtvis i myskläder, can´t help it. Däremot står jag inte ut med sunkiga trasor, jag vill känna mig lite "fin" och mysig samtidigt som jag är bekväm och njuter av att slappna av, och därför var svärmors julklapp mitt i prick - superfina mysskor! Tillsammans med tjocka strumpbyxor och en lång tröja är detta min favvomysoutfit just nu!

Relaxar!
Är de inte söta? =)


Flyttad och klar

Efter gårdagens träningspass som var det hårdaste och längsta hittills var det idag dags att hjälpa en kompis flytta, från tredje våningen utan hiss dessutom. Det kändes ordentligt att springa i trappor och bära lådor, eftersom jag redan har träningsvärk i vader, lår, rumpa, mage, rygg och armar, pretty much all over the place helt enkelt! Men det är klart man hjälper till och för att vara ärlig så tyckte jag bara det var gött! Det är najs att ha träningsvärk för det betyder att jag gjort ett bra jobb som gett resultat, och jag gillar att få extra träning utanför gymmet. Jag skippade dock mitt planerade cardio-pass även idag, dels för att kroppen är trött och dels för att vi blev bjudna på så himla god mat efteråt och då smakade det fint med ett glas rött =P Det blir cardio imorgon istället!

fredag 6 januari 2012

Mysfredag!

Träningen gick bra, skriver mer om den imorgon. Det var precis som förväntat helt vansinnigt jobbigt och jag är fortfarande trött i kroppen, men väldigt nöjd och väldigt stolt över min prestation!

Nu kommer snart min äldsta vän hit, har känt varandra sen vi var 8! Men inte träffats på länge så ikväll blir det tjejsnack, god mat och mys i massor!

Hoppas ni också njuter av att fira fredag två dagar i rad!

Laddar!

Phu, om 1½ timme är det dags! Dags för "final-passet" på detta träningsupplägg då jag lyxtränat med PT 3 ggr per vecka. Idag är det dags för core, 1½ timme istället för ordinarie 1 timme (!?). Kommer ju bli apjobbigt men gött. Åtminstone efteråt, haha =) Nä men det kommer bli grymt, har lite peptalk med mig själv här som ni kanske märker, jag veeet att jag kommer klara det och det kommer bli awesome! 

Jag laddar med Nyhetsmorgon i soffan och denna frukost:


1 burk Kesella 1% utblandad med lite vispgrädde och lite vatten, hallon, blåbär och en halv tesked vaniljpulver, toppad med min egen nöt- och fröblandning. Jag fortsätter vitaminbomba mig själv efter förkylningen, så till frukosten dricker jag Mivitotal utblandad med vatten och sätter i mig D-vitamin, Magnesium och Omega-3.

Någon mer som inleder denna sköna långhelg med träning?

torsdag 5 januari 2012

Underbart är kort??

Gårdagens PT-pass blev ovanligt kort eftersom PT-Daniel var lite sen, men det blev också ovanligt hårt... Bland det värsta han utsatt mig för faktiskt!

Benträningen blev denna härliga sekvens utan vila emellan för att effektivisera:
- Knäböj med ryggen mot pilatesboll och medicinboll i händerna (3 kg) - måååånga reps
- Jägarvila med medicinboll (3 kg) i knäet - de första seten 1 min+, de sista kanske 20 sek
- 20 upphopp
Tror vi körde 4 set av detta och det gjorde så vansinnigt ont på slutet. Avslutade med jägarvila och jag höll ut enbart för att jag lovade mig själv att jag skulle få sjunka ihop på golvet när jag var klar. Efteråt skakade jag av ansträngning i hela kroppen...

Efter detta blev det chest press (maskin) och sedan supersets av:
- Armhävningar med händerna på pilatesbollar och fötter på bänk (som denna fast med händerna på varsin boll mot vägg istället)
- Dips med fötterna på pilatesboll
Tror det var 4 sets x 10-15 reps. Det är liksom inte lönt att räkna för Daniel har sina egna räknesätt som bara han förstår sig på. Det kan tillkomma sets och repetitioner lite hur som helst, så det är bara att göra som han säger och inte tänka...
Dips in action!
Avslutningsvis fick jag köra Arnold-press varvat med hantellyft åt sidan. Jag kan ha missat någon övning för jag var helt slut och dimmig i huvudet när jag var klar. Kände hur min förkylning gjorde sig påmind så jag struntade därför i att springa efteråt vilket jag annars brukar göra. Har dessutom bestämt mig för att vila ikväll istället för att köra mitt Cardio-pass som jag hade planerat. Provar att ta det på lördag eller söndag istället, beroende på hur kroppen känns. Tänka sig att jag lärt mig att fatta kloka beslut!?! =)

Som kompensation för det korta passet igår blir det istället ett extra långt Core-pass imorgon. Det passar bra eftersom det är vårt "finalpass", sista passet innan jag byter träningsupplägg! Jag försöker se fram emot det men måste erkänna att ett visst mått av vånda finns med i ekvationen, det kommer bli satans jobbigt!

onsdag 4 januari 2012

Träningsupplägg

Det börjar bli dags för mig att byta träningsupplägg. Sedan jag började träna med PT-Daniel i oktober har jag haft samma upplägg i form av 3-5 pass/vecka uppdelade på:
  • Styrketräning 2-split
    • Baksida + biceps
    • Framsida + triceps
  • Core
  • Cardio (bonuspass i mån av tid)
    • 20 min intervaller på Crosstrainer + 25 min löpning
    • 45 min löpning
Detta är sista veckan som jag kör detta upplägg, för nästa vecka kommer jag haka på ett Fitness Camp som Daniels företag Top Fitness arrangerar. Det innebär 2 tuffa pass/vecka i 6 veckor, dock så missar jag 2 veckor när jag är i Thailand, men jag kommer hålla igång även på semestern med löpning och lite övningar. Fitness Campet består av uppvärmning utomhus och sedan övningar inomhus, typ Crossfit-inspirerat med fokus på Core. Jag har aldrig provat denna typ av träning innan så det ska bli spännande att se hur det är uppbyggt och hur mycket jag orkar. Som komplement kommer jag fortsätta med 2-spliten men få ett nytt program som vi kommer gå igenom nästa vecka. Det ska bli kul med nya övningar och jag har bland annat bett om att få köra bänkpress, för det gör alla som tränar seriöst och jag vill också veta hur mycket jag tar! =)

tisdag 3 januari 2012

Trötter

Vila var verkligen rätt beslut idag. Jag åkte från jobbet en timme tidigare med sprängande huvudvärk, kom hem och lagade mat och sen totaldäckade jag i soffan. Sov i nästan två timmar och resten av kvällen har jag varit alldeles mosig i huvudet. Vansinnig träningsvärk också som har eskalerat konstant under dagen, så det kommer troligtvis vara ännu värre imorgon. Nu väntar i alla fall sängen och spikmattan, hoppas kroppen mest av allt är trött så jag känner mig piggare imorgon och klarar av att träna som planerat!

Vila ikväll

Förnuftet har segrat, det blir vila ikväll. Jag känner mig okej i kroppen, men inte helt hundra. Träningsvärk såklart, men den är väldigt välkommen. Utöver det lite ont i huvudet och allmänt seg, fast jag tror nog att det mer beror på trötthet än sjukdom, har fortfarande inte kommit ikapp sen dygnet vändes upp och ner i helgen...

Finns kanske någon annan där ute som tränar för mig med?

Resplaner

Det kommer bli en riktigt härlig tidig vår för mig, har redan två resor inbokade! Om bara 3 veckor åker jag och sambon till Thailand för två veckors semester. Vi var där för 2 år sedan och har längtat tillbaka sen dess. För första gången kommer vi faktiskt återvända till samma ställe där vi redan varit, man kan se det som ytterligare vuxenpoäng, eller som att vi helt enkelt trivdes fantastiskt bra där =) På schemat står Bangkok, Koh Chang och Koh Mak, äntligen är flygbiljetter och alla boenden bokade, längtar!!

Efter Thailand blir det till att jobba i några veckor, sen beger vi oss till Sölden i Österrike för en veckas skidåkning tillsammans med 8 kompisar. Vi har hyrt en stuga och det ska bli så mysigt! Dock är jag ingen duktig skidåkare, jag åkte första gången när jag var 16 och sen dess har det inte blivit så många skidresor. På de resor jag varit har jag dessutom inte kunnat åka särskilt mycket för jag har haft problem med mina knän och det har gjort så vansinnigt ont att jag bara kunnat plåga mig igenom halvdagar i backen. Efter besök hos otaliga sjukgymnaster hoppas jag ha fått en korrekt diagnos i att smärtan beror på felaktig belastning, jag har nämligen en tendens att luta knäna inåt. För att råda bot på detta har jag fått inlägg som ska stabilisera upp samt fått göra övningar i form av enbensknäböj och utfall bakåt och framåt. Detta var dock ganska längesedan, men jag har kunnat träna ben riktigt tungt nu utan att få några problem så jag känner mig trots allt svagt positiv, men vågar inte hoppas för mycket. För att vara extra förberedd kommer jag ha riktigt tungt benfokus efter Thailand. Hoppas, hoppas att jag äntligen ska få åka skidor ordentligt!

måndag 2 januari 2012

Nypremiär

Where to begin?? Jag gjorde nypremiär på gymmet idag efter denna extremsega förkylning, har inte tränat på 1,5 vecka och var dessutom mer än lovligt seg efter den sena nyårsnatten. Till råga på allt var det ett PT-pass inplanerat... Jag var förberedd på att träningen inte skulle gå så bra och att jag skulle känna mig svag - men det gick hur bra som helst! Vissa övningar kändes lite tyngre än vanligt, utfall t ex där jag brukar vara stark, men det mesta gick riktigt bra! Bäst av allt gick marklyft där jag återigen satte nytt rekord: 3x10 reps på 40 kg. Förra gången gjorde jag 2x8 reps på 40 kg, så det var en rejäl ökning! Det kändes rejält, framförallt i händerna och jag hade nästan svårt att ens hålla i en hantel efteråt! Remmarna är nog inte långt borta...

Känslan när jag varvade ner på bandet efteråt har jag svårt att göra rättvisa i ord. Genomlycklig helt enkelt, då endorfinerna strömmade fritt genom kroppen. Jag kände mig så hemma och jag har fortfarande svårt att inse att detta är på riktigt. Jag har aldrig gillat styrketräning förr och när jag började i höstas såg jag det som ett nödvändigt ont för att komma i den form jag vill. Ska jag vara helt ärlig såg jag det som något relativt kortsiktigt och att jag sen skulle gå tillbaka till att träna olika sorters gruppass som jag gjort förr. Nu ser jag gruppträningen som något jag kommer "unna" mig när (eller ska jag säga om?) jag känner mig omotiverad och behöver variation, för styrketräning har jag inga som helst planer på att sluta med - love it!!

Jag längtar redan till nästa pass och förhandlar med mig själv om huruvida jag ska köra ett Cardio-pass imorgon eller inte. Är sugen på att köra 5 pass denna veckan men samtidigt så har jag precis varit sjuk, så det är nog klokt att vänta ut morgondagen och se hur kroppen reagerar på detta allt annat än lugna startpass!

söndag 1 januari 2012

Här är jag

Nu är det nytt år och dags att visa hur jag ser ut:

Här är jag på nyårsfesten igår. Kvällen firades tillsammans med ett helt gäng kompisar och knytkalas med fantastiskt god mat. Det var en rolig fest som varade fram till klockan 6 i morse!?! Väldigt längesen jag festade tills det var morgon, härligt att man inte är för gammal än! =)

Dagen idag har således varit väldigt lugn och spenderats i soffan med kebab och cola, LCHF-livet fortsätter imorgon!